Οικονομία

Ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να εξαγοράζουν καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου

Πώς θα καθορίζεται το τίμημα - Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η νέα ρύθμιση

Ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να εξαγοράζουν καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με καθυστέρηση πολλών μηνών και μετά από «διορθώσεις επι διορθώσεων» οριστικοποιείται η τελική ρύθμιση, που θα δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα και μία χαοτική κατάσταση που έχει να κάνει με τις πάνω από 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις με κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή όπου ο κάθε ιδιώτης που έχει στη κατοχή του καταπατημένο δημόσιο ακίνητο θα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τυχόν δικαστική προσφυγή και η οποία θα εξετάζει το αίτημα και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις με βάση διαφανείς, αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες.

Οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων μπορούν να εξαγοράσουν από το κράτος τις καταπατημένες εδαφικές εκτάσεις καταβάλλοντος τίμημα το ύψος του οποίου θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ θα υπάρχει και ποσοστό έκπτωσης επί του τιμήματος που θα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο της κατοχής και το είδος του ακινήτου.

Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι το τίμημα θα είναι χαμηλότερο για τους οικονομικά αδύναμους και τους ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που στο καταπατημένο κτήμα έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ανάλογα με το ύψος του το τίμημα θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις.

Με τη νέα διάταξη για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου του δημοσίου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το ακίνητο πάνω από 50 χρόνια αν ληφθεί υπόψη ως έτος βάσης το 1970 ή πάνω από 40 χρόνια αν η αφετηρία είναι το 1980 ενώ ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Ωστόσο, αν ο ιδιώτης έχει καταπατήσει δημόσια ακίνητα μετά το 1970 ή το 1980 δεν θα μπορεί να τα εξαγοράσει και θα είναι υποχρεωμένος να τα παραδώσει στο δημόσιο ενδεχομένως και με τη καταβολή προστίμου.

Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί σχεδόν το 80% στην Αττική, το 70% στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και το 60% στα νησιά του Αιγαίου. Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους και οι αυθαίρετοι κάτοχοι εισπράττουν τα ενοίκια καθώς εμφανίζονται ως νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων με τίτλους ιδιοκτησίας που δημιούργησαν οι ίδιοι ή δικαιοπάροχοί τους ή με τίτλους που δημιούργησαν καταπατητές μετά το 1884.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η τακτοποίηση των κατεχόμενων Δημόσιων και Ανταλλάξιμων Κτημάτων στοχεύει στην εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων που εκδηλώνονται κάθε φορά που η πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με χρονική υστέρηση, την περιουσία της, στην εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, στην αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου και στην απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις από το 1995 και μετά επιχείρησαν να λύσουν το γόρδιο δεσμό με τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου χωρίς αποτέλεσμα καθώς οι ειδικές επιτροπές που συγκροτήθηκαν και οι ρυθμίσεις τελικά έμειναν στα χαρτιά.

Δείτε επίσης