Οικονομία

«Τέλεια καταιγίδα» και στο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης: «Τσιμπάνε» όλα τα 10ετή ομόλογα της περιφέρειας

Η ενεργειακή κρίση χτυπά αλύπητα την αγορά ομολόγων - «Σήμα» Λαγκάρντ για αυξήσεις διαρκείας στα επιτόκια - Σε υψηλό 10ετίας το αμερικανικό 10ετές, αγόρασε για πρώτη φορά ιταλικά ομόλογα η ΕΚΤ

«Τέλεια καταιγίδα» και στο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης: «Τσιμπάνε» όλα τα 10ετή ομόλογα της περιφέρειας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Τέλεια καταιγίδα» έχει ξεσπάσει στις αγορές ομολόγων, με το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης να «εκτινάσσεται», στη «σκιά» της ενεργειακής κρίσης και του «σαμποτάζ» στο Nord Stream, με τους αναλυτές να χτυπούν «καμπανάκι» για την οριστική αχρήστευσή του.

Μάλιστα, τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας καταγράφουν σημαντική άνοδο σε σχέση με μόλις δύο μήνες πριν. Οι αποδόσεις των ομολόγων στη 10ετία «τσιμπάνε», ενώ ολοένα και εντείνονται οι φόβοι για νέο γύρο ύφεσης στην ευρωπεριοχή, με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να στέλνει σήμα για αυξήσεις... διαρκείας στα επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έσπασε το φράγμα του 5%, «σκαρφαλώνοντας» στο 5,036%. Χθες, είχε αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως και το 4,8%. Στη συνέχεια και μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ υποχώρησε, για να βρεθεί λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στο 4,88%.

Την ίδια ώρα, το ιταλικό αυξήθηκε στο το 4,9% για να υποχωρήσει γύρω στις 7 το απόγευμα στο 4,58%, ενώ το γερμανικό ανέβηκε έως στο 2,34% για να μειωθεί μετά τις 7 το απόγευμα στο 2,15%.

Παράλληλα, το βρετανικό 10ετές έφτασε στο 4,5% για υποχωρήσει στο 4,08%, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας στη Αγγλίας, BoE, πως θα προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 3,78%.

Παρέμβαση Λαγκάρντ

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης, TPI, για τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ελλάδας, με το ζήτημα να αναμένεται τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της τράπεζας, στις 27 Οκτωβρίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τα θέματα της νομισματικής πολιτικής.

Μάλιστα, κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι η ΕΚΤ προχώρησε σήμερα στις πρώτες αγορές ιταλικών ομολόγων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Δείτε επίσης