Οικονομία

Προϋπολογισμός: Πληθωρισμός - σοκ στο 9% φέτος - Στο «ταβάνι» οι ανατιμήσεις, αποκλιμάκωση το 2023

Πρόβλεψη για πτώση του πληθωρισμού στο 3% το 2023 από 9% το 2022 στο νέο προϋπολογισμό - Τιμές που «καίνε» στο καλάθι της νοικοκυράς - «Καμπανάκι» Στουρνάρα για αποταμιεύσεις και καταναλωτική δαπάνη

Προϋπολογισμός: Πληθωρισμός - σοκ στο 9% φέτος - Στο «ταβάνι» οι ανατιμήσεις, αποκλιμάκωση το 2023
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αποκλιμάκωση του κύματος ακρίβειας το 2023 προβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης του πληθωρισμού στο νέο προϋπολογισμό τοποθετείται αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με φέτος και συγκεκριμένα στην περιοχή του 3%. Η πρόβλεψη για χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι ανατιμήσεις θα χτυπήσουν φέτος ταβάνι και σταδιακά θα ακολουθήσουν καθοδική πορεία.

Ωστόσο για φέτος οι εκτιμήσεις για τη πορεία των τιμών αναθεωρούνται επί τα χείρω για μία ακόμα φορά με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρα να κάνει λόγο για νέα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις επιτάχυνση του πληθωρισμού ανεβάζοντας το ρυθμό στο 9% έναντι πρόβλεψης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για 5,6% και στον προϋπολογισμό για 0,8%.

Advertisement

Οι νέα εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με εκείνες της Κομισιόν σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός θα τρέξει το 2022 με ταχύτητα στα επίπεδα του 8,1% και ο ρυθμός αύξησης θα εξασθενίσει στο 5,5% το 2023. Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο μέσος δείκτης θα διαμορφωθεί φέτος στο 7,6% το 2022 ενώ το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για πληθωριστική ανάφλεξη στη ζώνη του 9% - 9,6%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αύριο, Παρασκευή οι προκαταρκτικές προβλέψεις της Eurostat για τη πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή οι τιμές στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο με τους αναλυτές να αναμένουν νέα άνοδο του πληθωρισμού στο 9,7% από 9,1% τον Αύγουστο.

Επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση το δείκτη τιμών της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 11,4% τον Αύγουστο και δεδομένου ότι ο δείκτης της Eurostat είναι παραδοσιακά χαμηλότερος από τον εθνικό δείκτη ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο θα είναι σημαντικά υψηλότερος.

Στις δηλώσεις του (Naftemporiki T.V.) ο Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε το πρόβλημα τους αυξημένου ενεργειακού κόστους αλλά συνέστησε ψυχραιμία στους φορείς της αγοράς που προβλέπουν λουκέτα και απολύσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης υποστηρίζοντας «ότι αντίστοιχες εκτιμήσεις διατυπώθηκαν και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν».

Πάντως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό σημειώνοντας ότι το υψηλό ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται στις συνιστώσες του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών, ιδίως στα αγαθά με ανελαστική ζήτηση, έχουν διανεμητικές επιδράσεις, πλήττοντας περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα αυτά να μειώνουν τόσο τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όσο και την καταναλωτική τους δαπάνη.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων και οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων προβληματίζουν έντονα το οικονομικό επιτελείο αλλά δεν αποτελούν εστία κινδύνου για το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το ταμειακό «μαξιλάρι» των 38 δις. ευρώ δημιουργούν ένα «δίχτυ» ασφαλείας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους χωρίς να «πιέζεται» το δημόσιο να βγει φέτος - ίσως και το χρόνου αν συνεχιστεί το πρόβλημα - στις αγορές.

Δείτε επίσης