Οικονομία

Moody's για Ελλάδα: Υψηλές «πτήσεις» φέτος, επιβράδυνση το 2023

Ανάπτυξη 5,3% φέτος και 1,8% το 2023 «βλέπει» για την Ελλάδα ο οίκος Moody's

Moody's για Ελλάδα: Υψηλές «πτήσεις» φέτος, επιβράδυνση το 2023
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Υψηλή ανάπτυξη για φέτος και επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρονο προβλέπει η Moody's σε σημερινή της ανάλυση.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, από τις ισχυρότερες μετά την πανδημία στην Ευρώπη.

ανάπτυξη

Η Moody's προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη 5,3% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 και επιβράδυνση στο 1,8% το 2023, κυρίως λόγω των υψηλών τιμων ενέργειας που τροφοδοτούνται από ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τα αυξανόμενα επιτόκια θα επιβαρύνουν τις επενδύσεις.

δημόσιο χρέος

Το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 από 206,3% το 2020 με τον Οίκο να προβλέπει ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά θα υποστηρίξουν περαιτέρω μειώσεις στο 154% έως το 2026. Τόσο το χρέος της Ελλάδας θα είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως μέχρι τότε.

τράπεζες

Θετικά αξιολογεί τις προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η Moody’s και το αποδίδει στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους από σχεδόν 50% κατά την κρίση χρέους του ευρώ σε 9,5% τώρα.

εκλογές

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν δύο γύροι εκλογών, κσι επισημαινει ότι «υπάρχει χαμηλός κίνδυνος ανατροπής των μεταρρυθμίσεων ή ουσιαστικής αλλαγής στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές».

Δείτε επίσης