Οικονομία

Wall Street: Σε... ελεύθερη πτώση ο Nasdaq

Ο φόβος της ύφεσης τρομάζει το αμερικανικό ταμπλό

Wall Street: Σε... ελεύθερη πτώση ο Nasdaq
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μεγάλη «βουτιά» καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές στις συναλλαγές της Πέμπτης, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και για πιθανή μετάσταση από τις αναταράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, στο ταμπλό της Wall Street, o Dow Jones υποχωρεί 1,9% στις 29.127 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 3,07% χαμηλότερα στις 10.716 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βουτάει 2,3% στις 3.632 μονάδες.

«Πρέπει να δούμε την αγορά να αρχίζει να σταθεροποιείται και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να υπάρξει μια αίσθηση ότι η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις επιτοκίων ή τα εταιρικά κέρδη είναι καλύτερα των προβλέψεων», τόνισε αναλυτής στο Reuters.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 16.000 στις 193.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο στις 215.000.

O μέσος όρος των αιτήσεων ανεργίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα στις 207.000.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών. Η μέτρηση είναι ίση με την προηγούμενη και με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ εκτινάχτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, επιδεινώνονοντας περαιτέρω τις συνθήκες στην ήδη πιεσμένη αμερικανική αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα, ο μέσο 30ετές σταθερό στεγαστικό επιτόκιο αυξήθηκε στο 6,7% από 6,27% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Freddie Mac.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο και ο χρυσός διαγράφουν τα αρχικά κέρδη υποχωρώντας 0,4% και 0,3% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει ήπια άνοδο έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο 0,978 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άλμα 6 μονάδων βάσης στο 3,8%.

Δείτε επίσης