Οικονομία

Παίρνει «φωτιά» το πετρέλαιο κίνησης από 1η Οκτωβρίου: Επιδότηση... τέλος - Θα πωλείται πιο ακριβά και από τη βενζίνη!

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ολοκληρώνεται ο κύκλος της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης και από το Σάββατο οι λιανικές τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 15 λεπτά το λίτρο

Παίρνει «φωτιά» το πετρέλαιο κίνησης από 1η Οκτωβρίου: Επιδότηση... τέλος - Θα πωλείται πιο ακριβά και από τη βενζίνη!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Τίτλοι τέλους» πέφτουν από αύριο, Σάββατο 1η Οκτωβρίου για την επιδότηση των 15 λεπτών στην αντλία του πετρελαίου κίνησης, που σημαίνει πως πλέον η τιμή του θα ξεπεράσει και εκείνη της βενζίνης.

Συγκεκριμένα, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ολοκληρώνεται ο κύκλος της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης και από το Σάββατο οι λιανικές τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 15 λεπτά το λίτρο.

Advertisement

Σήμερα η μέση τιμή στο πετρέλαιο κίνησης είναι 1,82 ευρώ/λίτρο και από το Σάββατο θα εκτοξευτεί στα 1,97 ευρώ/λίτρο, ξεπερνώντας και τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, που χθες κυμαινόταν στα 1,95 ευρώ/λίτρο.

Την ίδια ώρα, στις 15 Οκτωβρίου, με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, θα ξεκινήσει και η επιδότηση του προϊόντος με 0,25 ευρώ ανά λίτρο απευθείας στην αντλία.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

Αγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ
Εγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ
Εγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ
Εγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ
Εγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ

Πώς διαμορφώνεται το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται επί αυξημένου ποσού βάσης στα 350 ευρώ, από τα 300 ευρώ που ήταν πέρυσι. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20%.

Παραδείγματα

Ένας δικαιούχος που διαμένει στον δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, θα λάβει επίδομα 150 ευρώ. Eαν έχει δύο παιδιά, θα λάβει επιδότηση 211 ευρώ, έναντι 181 ευρώ πέρυσι. Εάν είναι νέος δικαιούχος, θα λάβει διπλό επίδομα, ήτοι 422 ευρώ.

Oικογένεια με δύο παιδιά στον δήμο Παλαιού Φαλήρου θα λάβει επίδομα 162 ευρώ, ενώ με διπλάσια επιδότηση θα λάβει 324 ευρώ.

Oικογένεια με δύο παιδιά στη Φλώρινα πέρυσι είχε λάβει επίδομα θέρμανσης 496 ευρώ. Φέτος θα λάβει 578 ευρώ, ενώ εάν δικαιούται διπλάσιο επίδομα θα λάβει 1.156 ευρώ.

Οικογένεια με δύο παιδιά στη Θεσσαλονίκη πέρυσι είχε λάβει 299 ευρώ, ενώ φέτος θα λάβει 348 ευρώ. Εάν η οικογένεια έκανε χρήση φυσικού αερίου και στραφεί στο πετρέλαιο, θα λάβει διπλάσιο επίδομα 696 ευρώ.

Μια οικογένεια με δύο παιδιά στο Καρπενήσι θα λάβει 529 ευρώ, ενώ εάν δικαιούται διπλάσιο επίδομα θα λάβει 1.058 ευρώ.

Δείτε επίσης