Οικονομία

Ελληνικό αίτημα για πληρωμές 3,65 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η χώρα μπαίνει στο κλαμπ των πέντε μόλις χωρών που υπέβαλαν αίτημα για δεύτερη πληρωμή κονδυλίων

Ελληνικό αίτημα για πληρωμές 3,65 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δεύτερο αίτημα πληρωμών συνολικού ύψους 3,65 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης υποβάλλει σήμερα η Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι συνολικοί πόροι προς τη χώρα έως το τέλος του έτους να φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ.

H χώρα μας ζητεί να λάβει το ποσό των 1,72 δισ. ευρώ από τις επιδοτήσεις, αλλά και επιπλέον 1,84 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, τα οποία προβλεπόταν να διατεθούν το 2023. Το συνολικό ποσό ανέρχεται έτσι στα 3,56 δισ. ευρώ.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως πέρα από τα 25 ορόσημα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» που αφορούσαν το δεύτερο αίτημα, έχουμε φέρει εις πέρας και 3 ακόμη ορόσημα για τα δάνεια, που είχε προγραμματιστεί να εκπληρωθούν έως τα τέλη του έτους.

Παρουσιάζοντας την πορεία του Σχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε πως πρόκειται για πόρους που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτό, όπως είπε, ένα πολύ θετικό μήνυμα και για τις αγορές, αφού δείχνει ότι το ελληνικό σχέδιο υλοποιείται με ταχύτητα.

«Το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, που καταθέτουμε, σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει στα δημόσια ταμεία 3,56 δισ. ευρώ. Κι αυτό, αφού εκπληρώσαμε, με επιτυχία, τα 19 ορόσημα των μεταρρυθμίσεων, τα 6 των επενδύσεων, και νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τα 3 ορόσημα που αφορούν στα δάνεια. Από αυτό το πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο -συνυπολογίζοντας την πρώτη πληρωμή και την προχρηματοδότηση - εισρέουν, μέχρι στιγμής, στη χώρα μας πόροι άνω των 11 δισ. ευρώ, σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για τη διεθνή οικονομία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε πως «αυτό που ξεχωρίζει το “Ελλάδα 2.0” από προηγούμενα πακέτα κοινοτικών ενισχύσεων είναι ο πυλώνας των μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν, επιταχύνουν και πολλαπλασιάζουν τα οφέλη των δημοσίων επενδύσεων για την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση Κράτους και οικονομίας, τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, αλλά και την κοινωνική συνοχή».

Δείτε επίσης