Οικονομία

ΥΠΑΑΤ: Ενισχύσεις για κατόχους χοιροτροφικής εκμετάλλευσης – Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης

Υπεγράφη η απόφαση για Ευζωία των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής από τον υφυπουργό, Γιώργο Στύλιο

Ενισχύσεις για κατόχους χοιροτροφικής εκμετάλλευσης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, υπέγραψε την απόφαση, με την οποία καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής για το υπομέτρο 14.1 «Ευζωία των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής».

Ο προϋπολογισμός της διετούς εφαρμογής του υπομέτρου ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ η δημοσίευση της πρόσκλησης είναι προγραμματισμένη να γίνει εντός τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι ενισχύσεις για τις χοιρομητέρες ανέρχονται σε 55 ευρώ ανά έτος, ενώ για τα λοιπά χοιρινά σε 8 ευρώ ανά έτος. Σε αυτά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 ευρώ το έτος ανά διακριτό χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

«Η συγκεκριμένη δράση εφαρμόζεται για πρώτη φορά, σε όλη τη χώρα. Οι ενισχύσεις αφορούν την υιοθέτηση συγκεκριμένων ενεργειών για την καλή μεταχείριση των ζώων, σύμφωνα με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό, προωθείται και στη χώρα μας η εφαρμογή αναβαθμισμένων προτύπων παραγωγής στη διατροφή» δήλωσε ο κ. Στύλιος και πρόσθεσε «το ζήτημα της ευζωίας των ζώων στην κτηνοτροφική παραγωγή τίθεται από την επιστημονική κοινότητα, αποτελώντας προτεραιότητα της Ε.Ε. Στόχος μας και στην Ελλάδα, είναι η παραγωγή υγιεινών, ποιοτικών και ασφαλών για τον καταναλωτή κτηνοτροφικών τροφίμων. Με υψηλή προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό».

Ποιούς αφορά η απόφαση - Οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης στήριξης

Η απόφαση αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα οποία συντρέχουν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας, έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού και είναι κάτοχοι χοιροτροφικής εκμετάλλευσης και προβαίνουν στη διενέργεια και κοινοποίηση των απογραφικών στοιχείων του ζωικού κεφαλαίου τους.

Τέλος, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης, για την ένταξη στη δράση ενίσχυσης, είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022 καθώς και η υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή μέσω του ΟΠΣ-Κτηνιατρικής.

Δείτε επίσης