Οικονομία

«Έρχονται» οι αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για «κόκκινα» χρέη στην Εφορία

Από τα μέσα Οκτωβρίου ενεργοποιείται το νέο ηλεκτρονικό όπλο «Eispraxis» - «Φακέλωμα» οφειλετών και κατασχετήρια ανάλογα με το οικονομικό προφίλ και το ύψος του χρέους

«Έρχονται» οι αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για «κόκκινα» χρέη στην Εφορία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Κόφτη» στα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία από 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενους που υπερβαίνουν τα 112 δισ. ευρώ επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ «ρίχνοντας στη μάχη» από τα μέσα Οκτωβρίου το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» EISPRAXIS.

Με αυτό θα έχει πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση κάθε οφειλέτη καθώς και για τη διάρκεια και το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους και με βάση τα στοιχεία αυτά θα προχωρά με αυτόματες διαδικασίες σε λήψη αναγκαστικών μέτρων όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Ήδη το νέο σύστημα λειτουργεί πιλοτικά στα Εισπρακτικά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των περίπου 1.100 ελεγκτών θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα Κέντρα Είσπραξης και τις ΔΟΥ.

Με το EISPRAXIS θα δημιουργηθεί ξεχωριστός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε οφειλέτη στον οποίο θα καταγράφεται το οικονομικό του προφίλ με άντληση στοιχείων από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.) καθώς και η πορεία αποπληρωμής, η τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και οι ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές. Ταυτόχρονα, πέρα του οφειλέτη θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Το σύστημα θα αποστέλλει μαζικά και αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά μηνύματα στον οφειλέτη κάθε φορά που το χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο καλώντας τον μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής. Αν δεν το πράξει το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis θα λειτουργεί ως εξής:

- Επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης και παρακολούθηση της πορείας και του είδους των οφειλών καθώς και των ενεργειών για την είσπραξή τους.

- Δημιουργία βάσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, η αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.

- Ενεργοποίηση αυτοματοποιημένης διαδικασίας επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

Δείτε επίσης