Οικονομία

«Σβήνουν τα φώτα» οι έμποροι; - Ζητούν μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, «όχι» απαντά η κυβέρνηση

Αναμένεται ανακοίνωση του Άδωνι Γεωργιάδη - Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης

«Σβήνουν τα φώτα» οι έμποροι; - Σύσκεψη με Γεωργιάδη για οριζόντια μείωση του ωραρίου των καταστημάτων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Λύσεις για να ανταπεξέλθουν της ενεργειακής κρίσης που πλήττει και τις επιχειρήσεις ζητούν οι έμποροι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που το λειτουργικό κόστος είναι «ασήκωτο» και το «κύμα» ακρίβειας καλπάζει.

Μία εξ αυτών είναι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με τους εμπόρους Θεσσαλονίκης να ζητούν το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

– Δευτέρα: 10:00 έως 16:00

– Τρίτη: 10:00 έως 19:00

– Τετάρτη: 10:00 έως 16:00

– Πέμπτη: 10:00 έως 19:00

– Παρασκευή: 10:00 έως 19:00

– Σάββατο: 10:00 έως 16:00.

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν πως το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 85% κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο, από όσους έλαβαν λογαριασμούς εντός του καλοκαιριού, οι μισοί είδαν αύξηση πάνω από 90% με το κόστος ενέργειας να αντιπροσωπεύει - μετά τις αυξήσεις - πάνω από το 36% του τζίρου.

Στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ εκτιμούν ότι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ισοδυναμεί με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5%-7% του συνολικού ενεργειακού κόστους, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αυτό αν είναι οριζόντιο «θα βοηθούσε λίγο».

Ωστόσο, την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν συναινεί, καθώς θεωρεί πως θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Μάλιστα, από στιγμή σε στιγμή αναμένεται ανακοίνωση του Άδωνι Γεωργιάδη επί του θέματος, ενώ το μεσημέρι θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι όποιες αντιδράσεις, θα είναι η οριζόντια επιβολή του μέτρου με υπουργική απόφαση.

Δείτε επίσης