Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα λάβουν μεγαλύτερο και ποιοι διπλάσιο - «Κληρώνει» για κριτήρια, ποσά και δικαιούχους

Θέμα χρόνου η υπουργική απόφαση - Τον επόμενο μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Πότε θα δοθούν τα χρήματα - Τριπλό όφελος για τα νοικοκυριά

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα λάβουν μεγαλύτερο και ποιοι διπλάσιο - «Κληρώνει» για κριτήρια, ποσά και δικαιούχους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις προϋποθέσεις, το ύψος και τις διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2022-2023.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και τα χρήματα να καταβληθούν στους δικαιούχους στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει αύξηση του ποσού του επιδόματος σε σχέση με την περυσινή σεζόν, κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία και χορήγηση διπλάσιου επιδόματος στους νέους δικαιούχους και εκείνους που από το φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα επιστρέψουν στο πετρέλαιο με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 300 εκ. ευρώ και τους δικαιούχους σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά

Αναλυτικότερα η κρατική ενίσχυση για τον περιορισμό του κόστους θέρμανσης το δύσκολο λόγω της ενεργειακής κρίσης φετινό χειμώνα έχει ως εξής:

1. Μεγαλύτερο επίδομα θα λάβουν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και ενισχύθηκαν και πέρυσι με επίδομα καθώς αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ η βάσης υπολογισμού του. Το τελικό ύψος της επιδόματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των 350 ευρώ με συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής που βρίσκεται η κύρια κατοικία ενώ το ποσό που προκύψει προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Έτσι για δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί το ποσό ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι. Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα είναι 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71), για νοικοκυριό με ένα παιδί 298,2 ευρώ, για δύο παιδιά το ποσό φθάνει στα 348 ευρώ από 299 ευρώ. Νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι ενώ αν η κύρια κατοικία βρίσκεται στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι

2. Διπλάσιο επίδομα θα δοθεί φέτος στα νοικοκυριά που θα λάβουν φέτος για πρώτη φορά επίδομα λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων και σε εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά που κατοικεί στην Αθήνα και χρησιμοποίησε πέρυσι φυσικό αέριο για θέρμανση έλαβε πέρυσι επίδομα 180,6 ευρώ ενώ φέτος εάν χρησιμοποιήσει πετρέλαιο θα λάβει 421,4 ευρώ. Για νοικοκυριό με δυο παιδιά στη Θεσσαλονίκη που θα λάβει φέτος επίδομα για πρώτη φορά το ποσό ανέρχεται σε 696 ευρώ έναντι 348 ευρώ, για νοικοκυριό στη Φλώρινα το επίδομα διαμορφώνεται στα 1.156 ευρώ από 578 ευρώ και στο Καρπενήσι στα 1.058 ευρώ από 529 ευρώ.

3. Φθηνότερα κατά 25 λεπτά το λίτρο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο επέκτασης του μέτρου για ορισμένο χρονικό διάστημα το 2023 ανάλογα με τις τιμές αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Δεκεμβρίου άλογα με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που επικρατούν στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος αυξήθηκαν στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το έγγαμο ενώ το ποσό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Αντίθετα τα περιουσιακά κριτήρια παρέμειναν στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για άγαμους και στα 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για έγγαμους.

Δείτε επίσης