Οικονομία

«Εκτίναξη» πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, «καλπάζει» η ακρίβεια - Αυξήσεις «φωτιά» σε γαλακτοκομικά, λάδι και κρέατα

Φυσικό αέριο και ρεύμα παρασύρουν όλο και πιο ψηλά τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Ανατιμήσεις 23,3% για τα γαλακτοκομικά, 17% για το λάδι - Απλησίαστα τα αεροπορικά εισιτήρια

«Εκτίναξη» πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, «καλπάζει» η ακρίβεια - Αυξήσεις «φωτιά» σε γαλακτοκομικά, λάδι και κρέατα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέα έκρηξη σημείωσε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο, με το καλάθι της νοικοκυράς να παίρνει «φωτιά» και το ενεργειακό κόστος να αφήνει βαρύ αποτύπωμα στα ελληνικά νοικοκυριά.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικότερα παρασύρουν προς τα πάνω όλο και περισσότερο τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 12%, έναντι 11,4% που ήταν τον Αύγουστο και 11,6% τον Ιούλιο.

Ο Γενικός ΔΤΚ τον Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,9% έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 - Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 8,7% έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2019 - Σεπτεμβρίου 2020.

Τη μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο καταγράφει το φυσικό αέριο με άνοδο 332% και ακολουθούν, μεταφορές με αεροπλάνο 58,7%, ηλεκτρικό ρεύμα 30,5%, τιμές σε ξενοδοχεία 25,8%, γαλακτοκομικά και αυγά 23,3%, καφές - κακάο - τσάι 14,3%, καύσιμα 17,7%, μεταφορές με ταξί 32,9% κ.λπ.

Οι κλάδοι

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 12,0% τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

* 13,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες - γλυκάπαγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα.

* 2,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

* 3,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

* 35,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

* 9,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

Δείτε επίσης