Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Ντεμπούτο» στο 1,40 ευρώ - Κίνηση «έκπληξη» από τα ΕΛΠΕ, έξτρα επιδότηση 60 ευρώ τον τόνο

Ξεκινά η διάθεσή του με έκπτωση κατά 6 λεπτά στο λίτρο - Υποτονική η ζήτηση τις πρώτες ημέρες - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του επιδόματος

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Ντεμπούτο» στο 1,40 ευρώ - Κίνηση «έκπληξη» από τα ΕΛΠΕ, έξτρα επιδότηση 60 ευρώ τον τόνο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Ντεμπούτο» σήμερα, Παρασκευή για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές, με τιμή εκκίνησης σε επίπεδα κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο ή κάτω και από αυτό, τη στιγμή που καταγράφεται διαρκής ανοδική τάση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, καθώς μόλις την προηγουμένη Δευτέρα τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρώ ανά λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρώ ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, μεγάλος διυλιστικός όμιλος προχώρησε σε σημαντική έκπτωση στην τιμή προμήθειας της αγοράς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έκπτωση είναι 6 λεπτά το λίτρο (7,5 λεπτά μαζί με το ΦΠΑ), που σημαίνει ότι η τιμή εκκίνησης από το 1,42-1,45 ευρώ, που ήταν η τελευταία εκτίμηση, μπορεί να υποχωρήσει (ανάλογα με την εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας ή και πρατηριούχου) μέχρι και το 1,37-1,38 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες παραγγελίες έχουν ξεκινήσει από τους καταναλωτές που ξεκινούν από νωρίς τον προγραμματισμό τους ενόψει του χειμώνα. Ωστόσο, οι ποσότητες που παραγγέλνουν είναι μικρότερες και οι δεξαμενές δεν γεμίζουν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει έως τις 15 Νοεμβρίου, αλλά οι πρώτες πληρωμές θα τρέξουν από τον Δεκέμβριο.

Συνολικά το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν περίπου 1,3 νοικοκυριά ως εξής:

-Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.

- Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

- Σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στις 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Από σήμερα 14 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα ισχύει η φθηνότερη τιμή πώλησης κατά 25 λεπτά το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου, και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου για το 2023 ή όχι.

Τα νοικοκυριά θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος.

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή δεν θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα λάβουν, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, διπλάσιο επίδομα.

Δείτε επίσης