Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Πρεμιέρα» από 1,33 ευρώ και με έξτρα επιδότηση - «έκπληξη» από τα ΕΛΠΕ

Ξεκίνησε η διάθεση πετρελαίου - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Πρεμιέρα» από 1,33 ευρώ και με έξτρα επιδότηση - «έκπληξη» από τα ΕΛΠΕ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Από 1,33 ευρώ το λίτρο ξεκινούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, που άρχισε από σήμερα, Παρασκευή να διατίθεται στην αγορά, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών ύστερα από τις εκπτώσεις που έγιναν γνωστές χθες και σήμερα.

Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ - μετά την έκπτωση στις εταιρίες εμπορίας, που ανέρχεται σε 6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο - διαμορφώθηκε σήμερα το πρωί στο 1,31 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με πηγές της Hellenic Energy, η τιμή αυτή μαζί με τα περιθώρια των εταιριών εμπορίας, εκτιμάται ότι θα πρέπει να οδηγήσει την τιμή διάθεσης στον τελικό καταναλωτή από 1,37 έως 1,39 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΟ προχωρά σε επιπλέον έκπτωση 5% έως τις 21 Νοεμβρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η τιμή από την εν λόγω εταιρία εμπορίας να είναι 1,33 ευρώ ανά λίτρο.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει έως τις 15 Νοεμβρίου, αλλά οι πρώτες πληρωμές θα τρέξουν από τον Δεκέμβριο.

Συνολικά το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν περίπου 1,3 νοικοκυριά ως εξής:

-Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.

- Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

- Σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στις 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Από σήμερα 14 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα ισχύει η φθηνότερη τιμή πώλησης κατά 25 λεπτά το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου, και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου για το 2023 ή όχι.

Τα νοικοκυριά θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος.

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή δεν θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα λάβουν, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, διπλάσιο επίδομα.

Δείτε επίσης