Οικονομία

Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 776 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα εννιαμήνου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε τον Σεπτέμβριο βελτιωμένη απόδοση σε όλους τους επιμέρους για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέο πρωτογενές πλεόνασμα εμφάνισε ο Κρατικός Προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο ύψους 295 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), διαμορφώνοντας το συνολικό πρωτογενές πλεόνασμα του εννεαμήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς στα 776 εκατ. ευρώ.

Με βάση την σημερινή έκθεση της ΤτΕ το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα καθώς την αντίστοιχη περυσινή περίοδο υπήρξε έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης, στο φετινό εννεάμηνο καταγράφεται μικρότερο έλλειμμα ύψους 5,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι όταν είχε φθάσει τα 11,1 δισ. ευρώ. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά ουσιαστικά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, τα οποία διαμορφώθηκαν συνολικά σε 40,482 δισ. ευρώ έναντι 33,079 δισ. ευρώ το 2021.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα τελευταία με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, διαμορφώθηκαν σε 43,925 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 45,296 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021, δείχνοντας μία σημαντική υποχώρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προέκυψε από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το ελληνικό κράτος κατέβαλε συνολικά 5,3 δισ. ευρώ. σε τόκους έναντι ποσού 5,4 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Δείτε επίσης