Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο χαμηλώνουν τις τιμές οι πάροχοι τον Νοέμβριο

Ανακοινώνονται τα τιμολόγια για τον Νοέμβριο - Μειώσεις φέρνει η αποκλιμάκωση στο φυσικό αέριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο χαμηλώνουν τις τιμές οι πάροχοι τον Νοέμβριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Χαμηλότερες έως και 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο αναμένεται να είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι για τον επόμενο μήνα (Νοέμβριο).

Η μείωση των χρεώσεων, θα έρθει ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο του TTF που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για την Ευρώπη, καθώς η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου για το μήνα Νοέμβριο, υποχώρησε χθες στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτή η αποκλιμάκωση των τιμών, που σημειωτέον συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες, είναι και το αίτιο μείωσης των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και κατά συνέπεια της μείωσης των λιανικών τιμών, στο ποσοστό που προαναφέρθηκε.

Με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, οι τιμές για τα οικιακά τιμολόγια τον Νοέμβριο αναμένεται να κυμανθούν στα 45-50 λεπτά/κιλοβατώρα, και πιθανότατα και κάτω από τα 45 λεπτά, έναντι 56 έως 70 λεπτών/κιλοβατώρα τον Οκτώβριο και 68-80 λεπτών τον Σεπτέμβριο.

Η θετική αυτή εξέλιξη θα έχει κυρίως άμεσο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι θα περιοριστούν οι δαπάνες που θα χρειαστεί να καταβάλει το δημόσιο για επιδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι Οκτώβριο για την απορρόφηση του 90% των αυξήσεων και τη συγκράτηση της τιμής της κιλοβατώρας στα 14-17 λεπτά δαπανήθηκαν συνολικά 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ προήλθε από την ανάκτηση υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων, και τα 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δείτε επίσης