Οικονομία

Olympia Forum ΙΙΙ: Στο επίκεντρο η αγροτική οικονομία και η περιφερειακή ανάπτυξη

Ανάγκη να αυξηθούν οι επιχειρηματίες αγρότες - Το 9% των επιδοτούμενων είναι συνεταιρισμοί

Olympia Forum ΙΙΙ: Στο επίκεντρο η αγροτική οικονομία και η περιφερειακή ανάπτυξη

Η αγροτική οικονομία και η περιφερειακή ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίας στο πλαίσιο του Olympia Forum ΙΙΙ, που πραγματοποείται για τρίτη ημέρα από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Πύργου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Αναστάσιος Γαργαλάκος, ιδρυτής και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού της Neuropublic ΑΕ, «το πρόγραμμα συμβουλών έπρεπε να ξεκινήσει το 2015, αλλά δεν έγινε τίποτα», ενώ αναφερόμενος στην παραγωγική διαδικασία είπε ότι «έχουμε την φάση της ίδιας της παραγωγής, αλλά και το ποια θα είναι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ένα επιχειρησιακό πλάνο για να μπορείς να πεις ότι υπάρχει ο επιχειρηματίας - αγρότης, δηλαδή ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης». Επίσης πρόσθεσε ότι «από τους 650.000 που επιδοτούνται, οι περίπου 300.000 είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ το 9% είναι συνεταιρισμοί».

Επίσης, αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι «μέσα στα τρία τελευταία χρόνια άλλαξε τρεις φορές, ενώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξαν τέσσερις πρόεδροι», προσθέτοντας ότι «αυτά αποτελούν σοβαρά προβλήματα και σύνθετα ζητήματα».

Σε άλλο σημείο της ομιλία του, ο Αναστάσιος Γαργαλάκος, επεσήμανε ότι «αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα της καθημερινότητας που είναι μπροστά μας δεν υπάρχει περίπτωση για το αύριο σε σχέση με τους παραγωγούς» και εξήγησε: «Οι αγρότες πρέπει να γίνουν επιχειρηματίες και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο η παραγωγική διαδικασία, ώστε να έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δικαιούνται οι παραγωγοί και τα παίρνουν από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να είναι έγκαιρα στους παραγωγούς και ταυτόχρονα να μην παίρνουν επιδοτήσεις που έχουν φύγει από την ζωή πριν από πέντε ημέρες».

Δείτε επίσης