Οικονομία

Κοινωνικό Τιμολόγιο: «Αντίστροφη μέτρηση» για τη λήξη της προθεσμίας αιτήσεων

«Τελευταία ευκαιρία» για φθηνό ρεύμα σε ιδιώτες και νοικοκυριά καθώς στο τέλος του μήνα κλείνει η πλατφόρμα υπαγωγής στο ΚΟΤ.

«Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (ΚΟΤ) 2022
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ξεκίνησε σήμερα η «αντίστροφη μέτρηση» για τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την υπαγωγή πολιτών στο «Μητρώο Ευάλωτων Πελατών» και την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς για «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (ΚΟΤ) του έτους 2022.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση η προθεσμία για νέους και παλαιούς δικαιούχους λήξει στις 31 Οκτωβρίου και οι καταναλωτές που έχουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις έχουν μία εβδομάδα για να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ειδική πλατφόρμα (https://www.idika.gr/kot/) αφού εισέλθουν στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Ειδικότερα, οι νέοι δικαιούχοι του ΚΟΤ καλούνται να υποβάλλουν την αίτηση ένταξης στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ, με τη χρήση κωδικών Taxisnet ενώ η προθεσμία αφορά και στους ήδη δικαιούχους, καθώς εάν δεν κάνουν αίτηση εντός της προθεσμίας δεν θα ανανεωθεί αυτόματα το «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (ΚΟΤ).

Όλες οι αιτήσεις θα ελεγχθούν με βάση τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά στα εισοδήματα και την σύνθεση νοικοκυριού και της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022), όσον αφορά ακίνητη περιουσία. Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο ΚΟΤ θα πρέπει να καλύπτει τις εξής προϋποθέσεις:

1.Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του.

2. Η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου του.

3. Η κατανάλωση της κύριας κατοικίας του να είναι τουλάχιστον 200 kWh ανά 4μηνο και η 4μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για την κατηγορία δικαιούχου ΚΟΤ (από 1400 kWh ως 2000 kWh) στην οποία ανήκει.

Επίσης, για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση 100 kWh, μέχρι του συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Ειδικότερα, για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh, ενώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

4. Να πληροί τις προϋποθέσεις μιας από τις δύο (2) κατηγορίες καταναλωτών με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση: Κατηγορία Α (όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) και Κατηγορία Β (όσοι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια από 9.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες/μονοπρόσωπο νοικοκυριό μέχρι 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες με 5 ανήλικα μέλη ή νοικοκυριό με 2 ενήλικα και 4 ανήλικα μέλη).

Επιπλέον, για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα 67% και άνω τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ, ενώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (ΚΟΤ) θεσπίστηκε για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αποτελεί μια πρόσθετη βοήθεια για την μείωση των χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ υποβάλλουν αίτηση ένταξης κάθε χρόνο και μάλιστα εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (ΚΟΤ) για την ένταξή τους στο «Μητρώο Ευάλωτων Πελατών».

Δείτε επίσης