Οικονομία

«Βουτιά» κάτω από τα 100 ευρώ για την τιμή του φυσικού αερίου

Διψήφια πτώση καταγράφει η τιμή του TTF, καθώς στη Γηραιά Ήπειρο κυριαρχούν υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες

«Βουτιά» κάτω από τα 100 ευρώ για την τιμή του φυσικού αερίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με μια νέα εντυπωσιακή βουτιά, που ξεπερνά το 17%, η τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις Νοεμβρίου στην ολλανδική αγορά (TTF), που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, βουτά στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τιμή είναι περίπου 70% χαμηλότερη από την κορυφή του Αυγούστου.

Ως ένα βαθμό αυτό αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Μεγάλο μέρος της είναι έτοιμο για ένα πραγματικά ζεστό τέλος του μήνα, με το Παρίσι να βλέπει τις θερμοκρασίες να μοιάζουν πιο συνηθισμένες για μια καλοκαιρινή μέρα, στους 25 βαθμούς Κελσίου, παρά για την περίοδο θέρμανσης που διανύουμε.

Σε άλλες μεγάλες πόλεις, από το Λονδίνο μέχρι τη Φρανκφούρτη και τη Μαδρίτη, η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από το συνηθισμένο.

Η εξέλιξη συνιστά «ευλογία» για το ενεργειακό σύστημα της περιοχής καθώς οι προμήθειες ενέργειας και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Προβλέπονται ευρέως θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες για την ήπειρο», εκτιμά η Maxar, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Ο ζεστός καιρός μέχρι στιγμής αυτό το φθινόπωρο σημαίνει ότι τα έθνη μπόρεσαν να αυξήσουν τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου, αντί να αντλήσουν καύσιμο. Οι μέσες αποκλίσεις από το κανονικό τις επόμενες πέντε ημέρες κυμαίνονται γενικά μεταξύ 4-8 βαθμών C πάνω από το συνηθισμένο στην Κεντρική Ευρώπη. Η θερμοκρασία στο Λονδίνο θα κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 26 βαθμούς στη Μαδρίτη.

Να σημειωθεί πάντως ότι η τιμή παραμένει υψηλή για παραδόσεις Δεκεμβρίου (134 ευρώ) αλλά και για τον Ιανουάριο (143 ευρώ).

Δείτε επίσης