Οικονομία

Ά. Σκέρτσος: «Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ακρίβεια αποδίδουν»

Ο Υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε το «καλάθι του νοικοκυριού» ως πολύπλευρο «εργαλείο» διαφάνειας, ελέγχου και ενίσχυσης του ανταγωνισμού

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στον τομέα της αντιμετώπισης του «κύματος» της ακρίβειας και των ανατιμήσεων βασικών προϊόντων οι κυβερνητικές προσπάθειες έχουν απόδοση και φέρνουν αποτελέσματα δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας πως στη χώρα μας ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ταχύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι διεθνές. Όμως, το τελευταίο μήνα είδαμε στην Ελλάδα σημαντικότερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι στην Ελλάδα τρέχει ο πληθωρισμός με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αντιστραφεί. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποδίδουν σε ένα πλαίσιο πολύ υψηλών πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από τη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και εθνικό» δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε: «Το "καλάθι του νοικοκυριού" είναι ένα εργαλείο για να έχουμε πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές, μεγαλύτερο έλεγχο, διαφάνεια και περαιτέρω ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να δώσουμε το μήνυμα αυτό προς τους καταναλωτές και τις εταιρείες ότι ελέγχονται ως προς το καλάθι με τα βασικά αναγκαία αγαθά που χρειάζεται ένα νοικοκυριό και αυτό προκαλεί περαιτέρω ανταγωνισμό. Είδαμε στα 51 προϊόντα μια σημαντική αύξηση στην κατανάλωση, άρα είναι ένα μέτρο που αγκαλιάζεται από την κοινωνία».

Όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και την στρατηγική αποτελεσματικής διαχείρισης ενός προβλήματος με διεθνείς διαστάσεις που επηρεάζει τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική μας είναι και παραμένει μια πολιτική που ενθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία φέρνει αποτελέσματα, μειώνει την ανεργία, υποστηρίζει τα εισοδήματα και μέσα από την περαιτέρω στήριξη που δίνουμε και με τα αναγκαία επιδόματα στους πιο ευάλωτους, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση.Σε αυτό το πλαίσιο η πορεία της οικονομίας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες ως προς τη μεγέθυνση της οικονομίας μας φέτος, χθες βγήκαν νεότερα στοιχεία σε σχέση με την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας. Η απασχόληση, οι νέες δουλειές, οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας με την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αυτά που δίνουν απάντηση και στον πληθωρισμό. Δεν δίνουν απάντηση οι επιδοματικές πολιτικές, τα επιδόματα υπάρχουν για να στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους -και μπορούμε να δίνουμε αυτήν τη στήριξη ακριβώς γιατί η οικονομία μεγεθύνεται».

Τέλος, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, τόνισε ότι ήταν και παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης και υπενθύμισε ότι μια πρώτη παρουσίαση του σχεδίου είχε γίνει πέρυσι τον Νοέμβριο, ενώ είχε παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Αύγουστο.

Επισήμανε πως 12 συναρμόδια υπουργεία συμμετέχουν αφού απαιτεί τη συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων αλλά θα προχωρήσει και θα πραγματοποιηθεί, αλλάζοντας τα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία: «Δεν είναι καθόλου ευκαιριακή η παρουσίαση που έγινε. Αντιθέτως, συντονίζεται με ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ την κοινή γνώμη. Είναι ένα παμπάλαιο πρόβλημα, έρχεται πλέον συχνότερα στην επιφάνεια διότι συζητείται και υπάρχουν πολιτικές και απαντήσεις στο πρόβλημα. Ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου εφαρμόζεται ήδη».

Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στην ελληνική δικαιοσύνη και την συμβολή της, τονίζοντας: «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές [...] κι η ΕΕ αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας, η οποία είναι είναι πλέον στις πρώτες θέσεις με κριτήριο τη φιλικότερη δικαιοσύνη προς τα παιδιά».

Δείτε επίσης