Οικονομία

Σκρέκας: Είμαστε στις πιο φθηνές χώρες της Ευρώπης στην ενέργεια για τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Τιμών του Οκτωβρίου η Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη στα κυμαινόμενα τιμολόγια

O Yπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την δεύτερη φθηνότερη τιμή λιανικής στην ενέργεια -ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες- είχε η Ελλάδα τον μήνα Οκτώβριο στα κυμαινόμενα τιμολόγια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας (HEPI).

Στην χώρα μας τα κυμαινόμενα τιμολόγια αντιπροσωπεύουν το 90% των συνολικών τιμολογίων στην κατηγορία των οικιακών χρηστών (νοικοκυριά) και συνεπώς η Ελλάδα κατέχει στην σχετική κατάταξη την δεύτερη θέση, παρέχοντας τις χαμηλότερες ενέργειας στην συγκεκριμένη κατηγορία, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Μόνο το Λουξεμβούργο είχε πιο φθηνή τιμή λιανικής στην ενέργεια στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα ενώ στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας η τιμή λιανικής είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6%.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 25,37 λεπτά/KWh, ενώ σρις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος κυμάνθηκαν πολύ υψηλότερα, ακόμα και σε σημαντικές αγορές ενέργειας της Ε.Ε., όπως η Δανία (68,44 λεπτά/KWh), η Ολλανδία (67,50 λεπτά/KWh), η Ιταλία (64,95 λεπτά/KWh) και το Βέλγιο (57,53 λεπτά/KWh).

«Για ακόμα έναν μήνα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν από τις φθηνότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Οι άμεσες επιδοτήσεις της Κυβέρνησης, έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταναλωτών» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Κόντρα στην ανέξοδη και μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουμε ότι οι πολιτικές μας διατηρούν τις τιμές ενέργειας σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία για όσο αυτό χρειαστεί».

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας (HEPI), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών στην Ευρώπη, στην τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Η τιμή στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο του 2022 διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά/KWh. Μία τιμή χαμηλότερη από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα 18 λεπτά/KWh.

Μάλιστα, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία, Πορτογαλία) στις οποίες σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις.

Δείτε επίσης