Οικονομία

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Δείτε τις τιμές που ισχύουν ως τις 15 Νοεμβρίου ανά λίστα

Αναρτήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και την ειδική ιστοσελίδα οι κατάλογοι με τα επιλεγμένα προϊόντα από όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

To «Καλάθι του νοικοκυριού»: Οι νέες λίστες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε ισχύ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου είναι οι νέες λίστες με τα προϊόντα και τις τιμές για το «καλάθι του νοικοκυριού» τις οποίες απέστειλαν στο υπουργείο Ανάπτυξης οι 14 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Οι νέες λίστες αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα χθες το πρωί και παρέχουν στους καταναλωτές τις τιμές κάθε προϊόντος ανά σούπερ μάρκετ, μαζί με χρήσιμες ενδείξεις.

Στην ιστοσελίδα (e-katanalotis.gov.gr) η νέα λίστα δίπλα από κάθε προϊόν έχει και μια νέα σήμανση στην οποία καταγράφεται η διακύμανση της τιμής από τις 2 Νοεμβρίου έως και τις 9 Νοεμβρίου, με ισχύ όμως ως και τις 14 του μήνα, όπως ορίζει η σχετική διάταξη. Δηλαδή, πόσο κόστιζε ένα προϊόν από την συγκεκριμένη λίστα την περασμένη εβδομάδα και πόσο έχει σήμερα, ώστε όλοι οι καταναλωτές να κάνουν εύκολα και άμεσα τη σύγκριση.

Με μία πρώτη ματιά είναι εμφανές ότι η νέα λίστα για το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει μειωμένες τιμές σε ορισμένα προϊόντα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και τις αναρτημένες αρχικές λίστες των σούπερ μάρκετ. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ διατήρησαν τα ίδια προϊόντα με την προηγούμενη εβδομάδα, σε άλλες περιπτώσεις όμως διατήρησαν τον κωδικό του προϊόντος επιλέγοντας όμως μίας διαφορετική συσκευασία ενώ σε λιγοστές περιπτώσεις πρόσθεσαν και κάποια νέα προϊόντα (επώνυμες μάρκες) σε σχέση με την λίστα από το «καλάθι του νοικοκυριού» της προηγούμενης εβδομάδας.

Η λίστα των σούπερ μάρκετ περιλαμβάνει τις παρακάτω αλυσίδες και καταστήματα: ΑΒ Βασιλόπουλος, Bazaar, Γαλαξίας, efood, efresh.gr, Discount Market, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ και Χαλκιαδάκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, «οι επιχειρήσεις καλούνται να εξασφαλίζουν την επάρκεια των προϊόντων που βάζουν στο καλάθι και σε περίπτωση αντικατάστασης με άλλο κωδικό να τα μην τα πωλούν σε ακριβότερη τιμή από εκείνη που έχουν δηλώσει» στην αρμόδια διεύθυνση, δηλαδή την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα υπάρχει και η ένδειξη «Η τιμή των προϊόντων που αναγράφεται αφορά την εβδομάδα 09-11-2022 με 15-11-2022», ώστε οι καταναλωτές να είναι ενημερωμένοι και να ελέγξουν εκ νέου τις σχετικές λίστες και την ερχόμενη εβδομάδα αφού από τις 2 Νοεμβρίου έχει γίνει γνωστό πως η ανανέωση θα γίνεται κάθε κάθε Τετάρτη μέχρι τις 9 το πρωί. Άλλωστε, βάσει του σχετικού νόμου τα σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να υποβάλλουν την λίστα με τα προϊόντα και τις τιμές τους κάθε εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνονται διορθωτικές κινήσεις για το «καλάθι του νοικοκυριού», για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και την ενίσχυση του ανταγωνισμού ενώ προβλέπονται και πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ που δεν τηρούν τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο ράφι των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που το συνθέτουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στην λίστα που έχει δηλωθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα αυτά βρίσκονται στα ράφια, είναι σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.

Όσον αφορά στις κυρώσεις, η τροπολογία προβλέπει πως για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως και 50.000 ευρώ.

Δείτε επίσης