Οικονομία

«Σήμα» Φον ντερ Λάιεν για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - «Είμαστε έτοιμοι»

«Έχουμε θέσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε, τονίζοντας ότι το ακριβές όριο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί

«Σήμα» Φον ντερ Λάιεν για πλαφό στο ρωσικό πετρέλαιο - «Είμαστε έτοιμοι»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το «σήμα» για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο εξέπεμψε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την ίδια, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια προσπάθεια να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο».

«Έχουμε θέσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στην τηλεόραση του Bloomberg σε συνέντευξή της στο Μπαλί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20.

«Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να "στεγνώσει" η πολεμική μηχανή της Ρωσίας, αλλά είναι σημαντικό για πολλές ευάλωτες χώρες να έχουν ένα αποδεκτό επίπεδο τιμών». Πρόσθεσε ότι το όριο του πλαφόν δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που θα ξεκινήσουν στις 5 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες, χρηματοδότηση και ασφάλιση για δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, εκτός εάν οι τιμές των αποστολών είναι κάτω από το πλαφόν. Το ανώτατο όριο θα καθοριστεί από έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει τις κυβερνήσεις της Ομάδας των Επτά και την ΕΕ.

Δείτε επίσης