Οικονομία

Δημόσιο: Δεν κλείνουν τα φώτα

Μόνο 3 στις 10 υπηρεσίες κάνουν οικονομία

Δημόσιο: Δεν κλείνουν τα φώτα
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Δεν ιδρώνει το αυτί των δημοσίων υπαλλήλων να κάνουν εξοικονόμηση Ενέργειας, αφού μόνο για τις επιπλέον δαπάνες ηλεκτροδότησης στους φορείς του Δημοσίου θα απαιτηθούν 300-400 εκατ. ευρώ, και αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους ο συνολικός λογαριασμός θα φτάσει –αν δεν το ξεπεράσει– το 1 δισ. ευρώ.

Οδεύοντας προς την κατάθεση του Προϋπολογισμού την ερχόμενη Δευτέρα, ήδη υπάρχουν αιτήματα προς το ΓΛΚ από φορείς του Δημοσίου για επιπλέον κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες δαπάνες Ενέργειας, χωρίς, φυσικά, να υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία που να πιστοποιούν ότι έγινε προσπάθεια εξοικονόμησης, αλλά η δαπάνη είναι ούτως ή άλλως μεγάλη και απαιτείται «ένεση».

Έτσι, η επιχείρηση «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δεν ανέφερε παρά τα αυτονόητα, με στόχο την εξοικονόμηση Ενέργειας κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Ακολούθησε μία εγκύκλιος στις 4 Ιουλίου, μία επικαιροποίηση/τροποποίηση της ΚΥΑ στις 17 Ιουλίου, μία νέα εγκύκλιος στις 21 Ιουλίου και μία ακόμα στις 31 Αυγούστου, η οποία προσπαθούσε να απευθυνθεί στο... φιλότιμο των φορέων, αλλά μάλλον μάταια.

Τα συναρμόδια υπουργεία επιχείρησαν να «τραβήξουν τα λουριά» δημοσιοποιώντας στοιχεία που έδειχναν ότι σε μόλις 226 φορείς του Δημοσίου είχε γίνει το πρώτο βήμα, δηλαδή ο ορισμός Ενεργειακών Υπεύθυνων, οι οποίοι, πολύ απλά, πρέπει να εποπτεύουν την εφαρμογή των οδηγιών και να ενημερώνουν την ειδική πλατφόρμα. Ακόμα και οι απειλές ότι θα κοπούν επιχορηγήσεις ή προσλήψεις σε όσους φορείς δεν συμμορφωθούν, μάλλον δεν «ίδρωσαν» πολλά αυτιά, αφού έχουμε μπει στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα «κενά» στους Διοικητικούς Υπεύθυνους. Αυτοί πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε η θέρμανση στους χώρους να μην ξεπερνά τους 19 βαθμούς, να κλείνουν κλιματιστικά και καλοριφέρ όταν φεύγουν οι υπάλληλοι, να απενεργοποιούν υπολογιστές και άλλο μηχανογραφικό εξοπλισμό όπου δεν χρειάζονται, να φροντίζουν για τη σωστή συντήρηση μηχανημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού.

Εννέα στους δέκα φορολογούμενους είναι συνεπείς

Τα υψηλότερα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών με ποσοστό πάνω από 86% εμφανίζουν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το χάρτη φορολογικής συμμόρφωσης της ΑΑΔΕ. Αντιθέτως, τις χαμηλότερες επιδόσεις στις πληρωμές των φόρων παρουσιάζουν τα φυσικά πρόσωπα, με τον δείκτη να κινείται στο 74,19%. Ωστόσο, 9 στους 10 φορολογούμενους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία. Μέχρι το Σεπτέμβριο είχε εισπραχθεί το 83,31% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ, το 85,17% των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, το 81,82% των εσόδων του φόρου εισοδήματος και το 73,35% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας τροφοδότησαν το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Η συνολική αύξηση κατά 6,9 δισ. ευρώ ή κατά 20,49%, αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, το φόρο εισοδήματος, καθώς και τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας.

Αναλυτικότερα:

Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 2,733 δια. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στο 9ηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 2,354 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 86,16%.

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 9μηνο σε 74,19%, καθώς από τα συνολικά 2,203 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 1,634 δισ. ευρώ.

ΦΠΑ: Από τα 10,066 δισ. ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε τα 8,627 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 83,35%.

Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα στο 9μηνο ανήλθε σε 76,41%, καθώς από τα 2 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί, πληρώθηκαν τα 1,528 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης