Οικονομία

«Έρχεται» και τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε διάστημα ενός έτους

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας

«Έρχεται» και τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε διάστημα ενός έτους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε διάστημα ενός έτους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε νεότερες δηλώσεις του την Πέμπτη.

«Ξέρετε ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό απορρέουν από συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, καταλήγουν σε εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στην αντίστοιχη εφαρμογή αυτού. Δεν είμαι σε θέση να σας πω τώρα ποιο είναι το ποσοστό αύξησης αλλά είμαι σε θέση να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει μια τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους και αυτό είναι μια πολύ γενναία αύξηση στις απολαβές ενός σημαντικού τμήματος εργαζομένων της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM.

«Το 7,75% στην αύξηση των συντάξεων τελικά έχει ένα δημοσιονομικό κόστος που υπερβαίνει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, υπερβαίνει τα 900 εκατομμύρια € αν σε αυτό προσθέσουμε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που πλήρωνε ένα κομμάτι συνταξιούχων, τότε μιλάμε για μόνιμες παρεμβάσεις στο σκέλος των συνταξιούχων για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη που υπερβαίνουν το 1,2 δισ. μόνιμα από το 2023 και μετά», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Οι τράπεζες έπρεπε να τρέξουν πιο γρήγορα τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς

Ο ίδιος ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να τρέξει καλύτερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ρύθμιση στήριξης των δανειοληπτών, έκανε λόγο για δημοσιονομικό κόστος, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Παράλληλα, τόνισε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, γνωστοποιώντας πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Έχουμε τον δυνητικό κίνδυνο αύξησης του ιδιωτικού χρέους από την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει πόρους στην οικονομία για να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους. Το επόμενο διάστημα εντατικοποιούνται οι συζητήσεις με τράπεζες και διαχειριστές δανείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης