Οικονομία

Οι 7 προτεραιότητες για τη στήριξη των πολιτων

Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε το πρόγραμμα των παροχών για την οικονομική και ενεργειακή στήριξη των πολιτών

Οι 7 προτεραιότητες για τη στήριξη των πολιτων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τις επτά προτεραιότητες για την ενεργειακή και οικονομική στήριξη των πολιτών παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στο υπουργικό συμβούλιο, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν στο υπουργικό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο προϋπολογισμός έχει ως βασικές προτεραιότητες τη συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, και την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας.

Οι προτεραιότητες

  1. Θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτικών και κυρίως των ασθενέστερων. Ειδικότερα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και θα επιστραφεί αναδρομικά μέρος της επιβάρυνσης του ενεργειακού κόστους για οικιακά τιμολόγια. Προβλέπεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, οικονομική ενίσχυση των πολιτών, με κοινωνικά κριτήρια, για τη σημαντική επιβάρυνση στα καύσιμα, στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων με επιδοτήσεις, με τη μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ευάλωτων πολιτών.
  2. Ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας τριετίας μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, του τέλους επιτηδεύματος. Ακόμη επέκταση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ και επέκταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές.
  3. Διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας με συνετή δημοσιονομική διαχείριση και με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, που θα προκύχουν από την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.
  4. Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών εκτός της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, προβλέπεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, μόνιμη αύξηση των συντάξεων, αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ. και άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
  5. Στήριξη των πιο ευάλωτων με πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατ. πολιτών συμπατριωτών μας, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερήλικων, δικαιούχων επιδομάτων ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργων, δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχων επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ. Η συνολική ενίσχυσή τους, τόσο τον Απρίλιο που μας πέρασε όσο και τον προσεχή Δεκέμβριο, υπερβαίνει τα 820 εκατ. ευρώ. Ακόμη Κυβέρνηση προχωρά στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, στην υλοποίηση πλέγματος παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια.
  6. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεωνθα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, και συγκεκριμένα στα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  7. Ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για φυσικές παραλαβές οπλικών συστημάτων. Η χώρα θωρακίζεται και ισχυροποιείται.

Δείτε επίσης