Οικονομία

Εννέα στα δέκα σπίτια επιδοτούνται με 221 ευρώ για το ρεύμα

Τα νέα τιμολόγια απορροφούν μέχρι και το 100% των αυξήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μειώνουν 15 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα

Εννέα στα δέκα σπίτια επιδοτούνται με 221 ευρώ για το ρεύμα
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 435 εκατ. ευρώ, ενώ για το φυσικό αέριο η οριζόντια επιδότηση θα είναι 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Οι κρατικές επιδοτήσεις απορροφούν έως και το 100% των αυξήσεων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και έως το 90% στα υπόλοιπα οικιακά τιμολόγια.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την πολιτική της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σε δύο μέτωπα:

- Πρώτον, με τη δημιουργία συμμαχιών και την πίεση προς την Ευρώπη προκειμένου να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως πρότεινε ήδη από τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

- Δεύτερον, με άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, για την απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού των αυξήσεων.

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

Ηλεκτρικό ρεύμα

  • Μηνιαία κατανάλωση έως 500 kWh: επιδότηση 221 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών.
  • Μηνιαία κατανάλωση έως 1.000 kWh: επιδότηση 171 €/MW. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 kWh: επιδότηση 81 €/MWh.
  • Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης με επιδότηση 269 €/MWh.

Φυσικό αέριο

Οριζόντια επιδότηση 15 €/θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Αφορά 700.000 δικαιούχους

Μείωση

Νέα μείωση κατέγραψε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, καταδεικνύεται ότι για έναν ακόμη μήνα οι καταναλωτές στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το ύψος των λογαριασμών απάντησαν με εξοικονόμηση Ενέργειας σβήνοντας τους ηλεκτρικούς διακόπτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για το μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε κατά 9,52% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Δείτε επίσης