Οικονομία

Αποκλιμακώνονται οι τιμές των καυσίμων - Κάτω από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη

Προς το 1,90 ευρώ ανά λίτρο «οδεύει» η τιμή του πετρελαίου κίνησης, που για ένα διάστημα ήταν υψηλότερη από αυτή της βενζίνης

Αποκλιμακώνονται οι τιμές των καυσίμων - Κάτω από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κάτω από τα δύο ευρώ ανά λίτρο, «έπεσε» μετά από αρκετό καιρό η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων.

Επίσης, προς το 1,90 ευρώ ανά λίτρο «οδεύει» η τιμή του πετρελαίου κίνησης, που για ένα διάστημα ήταν υψηλότερη από αυτή της βενζίνης, ενώ αισθητή, είναι η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία σε πανελλαδικό, μέσο επίπεδο, έχει στο 1,20 ευρώ ανά λίτρο.

Αυτή είναι η «εικόνα» των τιμών υγρών καυσίμων στη χώρα μας, μετά από τη σταδιακή υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, κυρίως, λόγω των προβλέψεων για μείωση της ζήτησης από την Κίνα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τη μη εξάπλωση της covid-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, διαμορφώθηκε στο 1,996 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή αυτή, είναι προφανώς αισθητά χαμηλότερη από τα 2,41 ευρώ ανά λίτρο που είχε φθάσει στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις διεθνείς τιμές, αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση κατά τις επόμενες ημέρες, καθώς είναι σύνηθες οι τιμές των τελικών προϊόντων να αποκλιμακώνονται με βραδύτερους ρυθμούς, από ό,τι οι διεθνείς τιμές.

Τί ισχύει για την πλειονότητα των νομών

Πάντως στους περισσότερους νομούς της χώρας, η μέση τιμή της αμόλυβδης παραμένει ακόμη σε επίπεδα άνω των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Η πανελλαδική πτώση των τιμών κάτω των δύο ευρώ, οφείλεται κυρίως στις μέσες τιμές των πρατηρίων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με 1,944 για την πρώτη και 1,943 για τη δεύτερη.

Η «εικόνα» για το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέση τιμή του στις 27 Νοεμβρίου, ήταν στο 1,941 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή κατά 15 λεπτά φθηνότερη ανά λίτρο από ό,τι είχε παρατηρηθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Και στην περίπτωση του πετρελαίου κίνησης, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τη μέση τιμή στην πρώτη να διαμορφώνεται στο 1,896 και στη δεύτερη στο 1,892 ευρώ ανά λίτρο.

Στο 1,20 ευρώ ανά λίτρο, ανέρχεται η πανελλαδική μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Υπενθυμίζουμε ότι στην εκκίνηση διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για τη σεζόν 2022 – 2023, η μέση τιμή ήταν στο 1,41 ευρώ ανά λίτρο.

Επισημαίνεται, ότι πέραν του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης το οποίο φέτος θα λάβουν περισσότεροι πολίτες, η τιμή του, «επιδοτείται» από το δημόσιο κατά 25 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πλαίσιο τις εμπορικής της πολιτικής η «Helleniq Energy» (ΕΛ.ΠΕ) επιδοτεί με 7 λεπτά το λίτρο τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που προμηθεύονται από αυτή.

Υγραέριο κίνησης

Κάτω από το 1 ευρώ και συγκεκριμένα στα 0,99 ευρώ ανά λίτρο, έχει υποχωρήσει και η τιμή του υγραερίου κίνησης.

Δημοσίευση τιμών στο Παρατηρητήριο

Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων άλλαξαν οι κανόνες σχετικά με τη γνωστοποίηση λιανικών τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων, του υγραερίου κίνησης, του πετρελαίου για θέρμανση και του πεπιεσμένου φυσικού αερίου.

Η απόφαση προβλέπει την προσθήκη άρθρου 114 στην υπ' αρ. 91354/24.08.2017 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)», σχετικά με τη γνωστοποίηση λιανικών τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων, του υγραερίου κίνησης (Autogas), του πετρελαίου για θέρμανση και του πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, λειτουργίας πώλησης υγραερίου αποκλειστικά για κίνηση οχημάτων (Autogas) μέσω αντλιών, πωλητή πετρελαίου θέρμανσης (για κατ' οίκον παραδόσεις) και λειτουργίας πρατηρίου πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), υποχρεούνται να δηλώνουν στο δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr της διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της ΔΙΜΕΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την τιμή λιανικής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης για κάθε ένα από τα προϊόντα που διαθέτουν βάσει της άδειας τους.

Ειδικά για τις κατ' οίκον πωλήσεις του πετρελαίου για θέρμανση, οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων και πωλητή πετρελαίου θέρμανσης υποχρεούνται να γνωστοποιούν, διακριτά τις τιμές λιανικής πώλησης για παραδόσεις πετρελαίου:

α) έως και 499 λίτρα,

β) για παραδόσεις από 500 μέχρι τα 999 λίτρα,

γ) για παραδόσεις από 1.000 λίτρα και άνω.

Οι υπόχρεοι πρέπει να δηλώνουν την τιμή λιανικής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης για κάθε ένα από τα προϊόντα που διαθέτουν, βάσει της άδειας τους, στο δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr κάθε φορά που αυτή μεταβάλλεται.

Στην περίπτωση που η τιμή λιανικής πώλησης δεν μεταβληθεί οι υπόχρεοι οφείλουν να υποβάλλουν νέα δήλωση με την ίδια τιμή εντός επτά ημερών από την τελευταία δήλωση και οι υπόχρεοι δηλώνουν την τιμή λιανικής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης για κάθε ένα από τα προϊόντα που διαθέτουν, βάσει της άδειας τους, στο δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Αν ο υπόχρεος δεν έχει πρόσβαση στον διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr δεν επιτρέπεται να μεταβάλλει τις τιμές λιανικής πώλησης, μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδικτυακό τόπο και να δηλώσει νέες τιμές πώλησης.

Στους παραβάτες επιβάλλεται για τη μη υποβολή δήλωσης, την υποβολή ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης ή τη μη υποβολή νέας δήλωσης λιανικών τιμών προϊόντων καυσίμων πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Δείτε επίσης