Οικονομία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελείωσαν τα σύγχρονα όπλα!

Ο πόλεμος δεν τελειώνει, διαπραγματεύσεις δεν διαφαίνονται, ενώ οι Ουξρανοί «βυθίζονται» στα σκοτάδια και παγώνουν από το κρύο!

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελείωσαν τα σύγχρονα όπλα!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, εν μέσω του χειμώνα με τις ουκρανικές πόλεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα θέρμανσης και ηλεκτρισμού, ενώ και οι δύο πλευρές φαίνεται να... ξεμένουν από σύγχρονα όπλα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει στρατηγικές υποδομές, κυρίως παραγωγής ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα λίγες ώρες της ημέρας και αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης.

Ο πόλεμος δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, ενώ και οι δύο πλευρές φέρονται να αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πρόβλημα επάρκειας σύγχρονων οπλικών συστημάτων και κυρίως πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αυτό φάνηκε από την κίνηση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει ιρανικά οπλικά συστήματα, για τα οποία οι δυτικοί μιλούν για πρόβλημα επάρκειας ενώ ρωσικές πηγές για το κόστος, τη στιγμή που και οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν τροφοδήσει το Κίεβο ακόμη και οπλικά συστήματα που ήταν απαραίτητα για την αμυνά τους.

Όπως εξηγούσαν ειδικοί, τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι ακριβείας, χρειάζονται μεγάλο χρονικά διάστημα να κατασκευαστούν, ακόμη και πάνω από μήνα λόγω της πολυπλοκότητας της κατασκευής και των συστημάτων που έχουν. «Δεν είναι όπως στον πρώτο και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, εντατικοποιήθηκε η παραγωγή και ήταν εύκολο να κατασκευαστούν από σφαίρες και βλήματα μέχρι ελικοφόρα αεροσκάφη».

Ρώσοι εξαπολύουν κύματα πυραυλικών επιθέσεων με πυραύλους κρούζ και βομβαρδισμούς από στρατηγικά βομβαρδιστικά, ενώ οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα νέα δυτικά συστήματα πυροβολικού και έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στην ευστοχία των στόχων.

Οι δυτικοί έχουν δώσει στο Κίεβο όχι μόνο το απόθεμα των πυραύλων και των βλημάτων, αλλά και οχήματα και εκτοξευτές, πολλοί από τους οποίες έχουν εξουδετερωθεί όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι

Οπότε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια των συγκρούσεων αφού οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αντιμέτωποι με το κρύο και τα σκοτάδια

Η κατάσταση είναι τραγική και όπως φάνηκε και από τη δημόσια αντιπαράθεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, για την αποκατάσταση των ζημιών και τα θερμενόμενα καταφύγια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση στο σύστημα τροφοδοσίας ενέργειας της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών και έγιναν μαζικές διακοπές ρεύματος σχεδόν παντού στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας άσκησε δριμεία κριτική στο δήμαρχο του Κιέβου λέγοντας πως πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας έμειναν 20 και 30 ώρες χωρίς ρεύμα και ότι περίμενε πιο αποτελεσματική δουλειά από τις τοπικές αρχές.

Έκανε λόγο για ένα δικό του σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, υπάρχουν σημεία στην πόλη σε καταφύγια και σιδηροδρομικούς σταθμούς που τροφοδοτούνται με ρεύμα και μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δηλώνοντας έτσι πως μόνο αυτά λειτουργούν και τα υπόλοιπα είναι σε άθλια κατάσταση.

Ο Κλίτσκο, πρώην μποξέρ, χρησιμοποίησε τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού και συγκεκριμένα στη Bild για να απαντήσει ότι τα έργα αποκατάσταση γίνονται με μεγάλη ταχύτητα και έδωσε τη δική του εκδοχή αμφισβητώντας τους αριθμούς του Ζελένσκι.

Οι αριθμοί είναι τραγικοί: Η ουκρανική προεδρία υποστήριξε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του Κιέβου έμειναν ως και 30 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο Κλίτσο δήλωσε ότι το 98% των σπιτιών στην πόλη μας τροφοδοτούνται με τηλεθέρμανση.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με τους Ρώσους να βομβαρδίζουν τις υποδομές και τους Ουκρανούς να σπεύδουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Ωστόσο στην ανατολή η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού οι μεν Ρώσοι πριν αποχωρήσουν από το δυτικό τμήμα της Χερσώνας εκκένωσαν την περιοχή από πληθυσμούς προσκείμενους σε αυτούς, ενώ όταν μπήκαν οι Ουκρανοί σε αυτό το τμήμα της πόλης άρχισαν και εκείνοι να μεταφέρουν ουκρανικούς πληθυσμούς.

Δείτε επίσης