Οικονομία

Μπρα ντε φερ ΥΠΟΙΚ - τραπεζών για την ελάφρυνση των δανειοληπτών

Αναζητείται λύση για τη στήριξη των δανειοληπτών-Κρίσιμη συνάντηση Σταικούρα με διοικητές τραπεζών την Πέμπτη-Στο τραπέζι επιδότηση δόσεων με αυστηρά κριτήρια

Μπρα ντε φερ ΥΠΟΙΚ - τραπεζών για την ελάφρυνση των δανειοληπτών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Να λύσουν το γόρδιο δεσμό» για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια που πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων θα επιχειρήσουν ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας και οι διοικητές των τραπεζών στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν αύριο, Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να παρουσιάσουν στον υπουργό Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη δανειοληπτών με μεγάλες επιβαρύνσεις από την αύξηση των μηνιαίων δόσεων λόγω της αναπροσαρμογής των επιτοκίων από την ΕΚΤ η οποία έχει προαναγγείλει νέα κύματα ανόδου των επιτοκίων αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του βάρους που επωμίζονται τα νοικοκυριά με περιορισμό της μηνιαίας δόσης για τους ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια είτε με κούρεμα του επιτοκίου είτε με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου είτε με την παροχή περιόδου χάριτος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο επιδότησης των δόσεων με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια με επίκεντρο τα ευάλωτα νοικοκυριά και σε συνάρτηση με το μερίδιο του κόστους του δανείου στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ωστόσο, κλειδί για το είδος, την έκταση και τη διάρκεια των παρεμβάσεων αποτελεί ο δημοσιονομικός χώρος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι «αξιολογούνται όλες οι δυνητικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος».

Η λύση της εξίσωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς τα όποια μέτρα στήριξης δεν θα πρέπει να προκαλέσουν παρενέργειες στους ισολογισμούς των τραπεζών και να μην παραβιάζουν το Κοινοτικό Δίκαιο, τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και το καθεστώς της ΕΚΤ και να μην υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών. Ο μεγάλος φόβος είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά "κόκκινων" δανείων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι το εγχείρημα να βρεθεί αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση χωρίς επιπλοκές στο τραπεζικό τομέα και τον προϋπολογισμό είναι εξαιρετικά δύσκολο σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει στο τραπέζι κάτι συγκεκριμένο αλλά αναζητείται επειγόντως καθώς έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους δανειολήπτες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τους επικεφαλής των τραπεζών ξεκαθάρισε ότι δεν επίκειται νέο πρόγραμμα "Γέφυρα" και ότι θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις χωρίς να προκρίνει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο (π.χ. Ισπανικό). Παράλληλα ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για άμεση ουσιαστική παρέμβαση προκειμένου να μπει φρένο στις επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στα επιτόκια.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το ισπανικό μοντέλο που προβλέπει μεταξύ άλλων περίοδο χάριτος στις πληρωμές, μείωση επιτοκίου και αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος και το ποσοστό της δαπάνης για την αποπληρωμή του δανείου. Ωστόσο οι τράπεζες απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο μοντέλο λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται για την οικονομική τους ευρωστία ενώ και παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή του

Δείτε επίσης