Οικονομία

Στο 9% έπεσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - «Άλμα«» 34,9% για την ενέργεια

Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός - Πρώτη επιβράδυνση σε ενάμιση χρόνο στην ευρωζώνη - στο 10%, από 10,6%

Στο 9% έπεσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - «Άλμα«» 34,9% για την ενέργεια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο 9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Νοέμβριο από 9,5% που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στην ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 10% από 10,5%. Είναι η πρώτη επιβράδυνση του τελευταίου ενάμιση έτους, δίνοντας μία ελπίδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον αγώνα της κατά των υψηλών τιμών καταναλωτή. Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 10,4%. Η πτώση από το 10,6% του Οκτωβρίου ήταν η μεγαλύτερη από το 2020.

Πιο αναλυτικά, η ενέργεια κατέγραψε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (34,9%, έναντι 41,5% τον Οκτώβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,6%, έναντι 13,1% τον Οκτώβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,1%, σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και υπηρεσίες (4,2% έναντι 4,3% τον Οκτώβριο).

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Κατά 10% αναμένεται να έχουν αυξηθεί οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Τον Οκτώβριο, είχαν αυξηθεί κατά 10,4%.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα αποτελέσματα, η Destatis αναφέρει επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 0,5% σε μηνιαία βάση.

Ο πληθωρισμός εναρμονισμένος, για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αναμένεται να έχει διαμορφωθεί στο 11,3% ετησίως, όπως και αναμενόταν. Τον Οκτώβριο ήταν στο 11,6%. Αμετάβλητες οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο ποσοστό πληθωρισμού.

Τον Νοέμβριο, οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση άνω του μέσου όρου (+21%) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει ελαφρά, αλλά εξακολουθούν να είναι 38,4% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σε ρεκόρ παρέμεινε στη Γαλλία

Έκπληξη προκάλεσε ο πληθωρισμός Νοεμβρίου της Γαλλίας, καθώς παρέμεινε σε υψηλό ρεκόρ, αψηφώντας την επιβράδυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και αποδυναμώνοντας τις εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ αυξήθηκαν 7,1% σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με την αύξηση του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση 7%.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν πτώση μετά τα στοιχεία, με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών να αυξάνονται έως και 6 μονάδες βάσης, στο 1,98%, πριν εξισορροπήσουν την κίνηση.

Επιβράδυνση στην Ισπανία

Στο 6,8% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Ισπανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 7,3%. Τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,3%.

Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,1%. Εν τω μεταξύ, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ήταν στο 6,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021. Αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση.

Δείτε επίσης