Οικονομία

«Καρουζέλ»του ΦΠΑ: Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο απάτης

Το δίκτυο απαρτιζόταν από 600 άτομα και δρούσε σε 26 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. Οι φοροαπατεώνες απέσπασαν πάνω από 2,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις έρευνες

«Καρουζέλ»του ΦΠΑ:  Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο απάτης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην εξάρθρωση διεθνούς δικτύου φορολογικής απάτης σε 26 από τις 27 χώρες της Ε.Ε προχώρησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και η Europol.

Στο διεθνές δίκτυο φέρονται να συμμετείχαν περισσότερα από 600 άτομα.

«Οι φοροαπατεώνες απέσπασαν πάνω από 2,2 δισ. ευρώ πιθανώς στη μεγαλύτερη απάτη στον τομέα του ΦΠΑ που έχει εντοπιστεί ποτέ στην ΕΕ», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πραγματοποίησε επιδρομές σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκάλυψαν ένα δίκτυο «εγκληματικών δραστηριοτήτων» που δραστηριοποιούνταν σε 26 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλες χώρες. Το δίκτυο είχε επεκταθεί επίσης στην Αλβανία, την Κίνα, τον Μαυρίκιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε την έρευνα πριν από ενάμιση χρόνο μετά από επαφή με τις πορτογαλικές αρχές. Επρόκειτο για μια εταιρεία στην πορτογαλική πόλη Κοΐμπρα που πουλούσε κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και ήταν ύποπτη για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η Ευρωπόλ και οι εθνικές αρχές αντιμετώπισαν ένα εκτεταμένο σύστημα απάτης στο οποίο συμμετείχαν περίπου 9.000 εταιρείες. Αυτή η αλυσίδα περιλάμβανε εταιρείες που ενεργούσαν ως προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών και άλλες που πουλούσαν αυτές τις συσκευές στο Διαδίκτυο ενώ διεκδικούσαν επιστροφές ΦΠΑ από τις εθνικές αρχές πριν στείλουν αυτά τα έσοδα στο εξωτερικό και εξαφανιστούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Europol, αυτό το λεγόμενο καρουζέλ του ΦΠΑ κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν 50 δισ. ευρώ ετησίως. Πολλές εταιρείες με έδρα σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη της ΕΕ εμπλέκονται σε αυτήν την απάτη.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στην οποία ανήκουν 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, είναι υπεύθυνη για υποθέσεις απάτης που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Δείτε επίσης