Οικονομία

Απώλειες για το πετρέλαιο

Το απόγευμα την επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της ΕΕ για το προτεινόμενο πλαφόν στο ρωσικό αργό, το οποίο καθορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι αφότου άρθηκ

Απώλειες για το πετρέλαιο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου με τους επενδυτές να εστιάζουν στην επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές και την επερχόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+.

Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε στις σημερινές συναλλαγές κατά 1,5% και έκλεισε στα 85,57 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Σε επίπεδο εβδομάδας ωστόσο αύξησε την τιμή του κατά 2,2%.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό WTI Φεβρουαρίου έκλεισε τις συναλλαγές στα 79,98 δολ. το βαρέλι με πτώση επίσης 1,5%, αλλά στο σύνολο της εβδομάδας πραγματοποίησε άλμα 4,9%.

Το απόγευμα την επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της ΕΕ για το προτεινόμενο πλαφόν στο ρωσικό αργό, το οποίο καθορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι αφότου άρθηκαν και οι τελευταίες αντιρρήσεις της Πολωνίας.

Με την επικύρωση της απόφασης για το πλαφόν να αναμένεται πλέον και επίσημα μέσα στο σαββατοκύριακο, τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση που θα έχουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή.

Οι Πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται να διατηρήσουν την πρόσφατη απόφασή τους για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια, αλλά αρκετοί traders εκτιμούν ότι χωρίς περαιτέρω περικοπή οι τιμές πιθανώς θα υποχωρήσουν κι άλλο.

Κατά τα άλλα, η επιβολή πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής της Μόσχας κατά 500.000 έως και 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές από δύο ρωσικούς πετρελαιοπαραγωγούς.

Από την άλλη, η Κίνα στέλνει ανοδικά σήματα στις τιμές, καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία κάτι που θα έχει άμεση επίδραση στη ζήτηση, αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια ουσιαστική επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας θα χρειαστεί κάποιους μήνες ακόμα.

Δείτε επίσης