Οικονομία

Οίκος αξιολόγησης Scope: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας

Θετικό «outlook» της ελληνικής οικονομία με ισχυρή ανάπτυξη 6% για το 2022 και επιβεβαίωση της βαθμίδας σε «BB+» αναφέρει η έκθεση που ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα

Οίκος αξιολόγησης Scope: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδα προχώρησε ο γερμανικός οίκος Scope αναβαθμίζοντας ις προοπτικές («outlook») της ελληνικής οικονομίας σε θετικές (από «ουδέτερο»), με επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτική ικανότητας στην βαθμίδα σε «BB+», σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε τα μεσάνυχτα.

Παρότι δεν αναβάθμισε την βαθμίδα της μακροπρόθεσμης πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας, η αναθεώρηση - σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 - θεωρείται από τους διεθνείς αναλυτές ως μικρή αλλά σημαντική αναβάθμιση της χώρας μας ενόψει των επερχόμενων εκθέσεων από τους μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης. Και επί της ουσίας ένα ακόμα βήμα προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου Scope θα σημειωθεί ισχυρή ανάπτυξη κατά 6% το 2022 σημαντικά ενισχυμένη με την τελευταία αναθεωρημένη έκθεση που προσδιόριζε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 4,9% τον Ιούλιο.

Με βάση της επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις από το «κύμα» ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες προβλέπει ανάπτυξη στο 1,1% το 2023 (αντί του 2,1% που εκτιμούσε στην προηγούμενη έκθεση του Ιουλίου) αλλά όχι ύφεση, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Επίσης, στα συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης για την Ελλάδα προβλέπεται ακόμα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί (σε επίπεδο έτους) στο 9,5% για το 2022, σημαντικά χαμηλότερος από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι αναμένεται πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 5,4% το 2023 και τελικά στο 2,4% το 2024, δίνοντας στην Ελλάδα μία εξαιρετική δυναμική μέσα στην επόμενη διετία.

Τέλος, όπως αναφέρει η έκθεση, η αξιολόγηση της Ελλάδας με «ΒΒ+» (και πλέον, θετικό «outlook«) αντανακλά ουσιαστικά για τους αναλυτές του γερμανικού οίκου αξιολόγησης τρεις σημαντικούς παράγοντες για την χώρα μας:

1ον. Την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία αντανακλά τις αλλαγές που έχουν επέλθει μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στη στήριξη των ευάλωτων κρατών - μελών της ευρωζώνης από παρεμβάσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό αντικατοπτρίζει, από το 2020, καινοτομίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με το πρόγραμμα αγορών ομόλογων και χαλάρωση των κανόνων που το συνόδευαν, ώστε να αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα παρόλο που ο δανειστής δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα. Η στήριξη από το Ευρωσύστημα ενισχύθηκε περαιτέρω το τρέχον έτος. Τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την καινοτομία των συλλογικών δημοσιονομικών προγραμμάτων της ΕΕ, μετά την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας ύψους 30,5 δισ. ευρώ (13,4% του μέσου όρου του ΑΕΠ του 2021-26) και παράλληλα με τη δυνατότητα περαιτέρω μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, καταδεικνύουν ένα πιο διαρκές ευρωπαϊκό στήριγμα μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ουσιαστικά, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους και δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για την κυβέρνηση να δαπανήσει σε δημόσιες επενδύσεις.

2ον. Την ισχυρότερη από την αναμενόμενη πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της άνω των δυνατοτήτων πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, του χαμηλού μέσου επιτοκιακού κόστους του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου χρέους και της προσδοκίας πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων έως το 2023.

3ον. Τις «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις» που υλοποίησε η Ελλάδα και περιόρισαν σημαντικά τα υψηλά ποσοστά «Μη εξυπηρετούμενων δανείων» (NPL) ενώ βελτίωσαν ουσιαστικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με πολιτικές ευθυγραμμισμένες με τη χρηματοδότηση από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που κινητοποιούν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη.

Δείτε επίσης