Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στοχευμένη η επιδότηση στην αντλία από το 2023

Ποιό σενάριο προκρίνεται για τη συνέχιση του μέτρου από την επόμενη χρονιά

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στοχευμένη η επιδότηση στην αντλία από το 2023
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε ευάλωτους πολίτες αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης από τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι η πιο στοχευμένη συνέχιση του μέτρου το 2023, για πολίτες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Από την άλλη πλευρά, οι πιθανότητες νέας παράτασης της παράλληλης επιδότησης από τα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας κατά 7,5 λεπτά το λίτρο φαίνονται περιορισμένες, λαμβάνοντας υπόψη την αποκλιμάκωση των διεθνών αλλά και των λιανικών τιμών, αν και τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί οριστικά και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Με τη διπλή επιδότηση και την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει υποχωρήσει στο 1,19 ευρώ το λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο, με τους καταναλωτές να κάνουν παραγγελίες με τιμές ακόμα και κάτω από 1,10 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα.

Πρόκειται για μία ουσιαστική «ανάσα» σε σχέση με το 1,412 ευρώ το λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης που έκανε πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η τάση παραμένει καθοδική και οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, αν και η πιθανή απόσυρση της επιδότησης από τα διυλιστήρια αποτελεί καταλυτικό παράγοντα. Σε αυτό το διάστημα η μέση τιμή της βενζίνης μειώθηκε κατά 3,3% (μέση τιμή 27 Νοεμβρίου 1,996 ευρώ), στο ντίζελ κίνησης κατά 7% (1,941 ευρώ η μέση τιμή), και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 11,7% (στο 1,20 ευρώ ανά λίτρο).

Δείτε επίσης