Οικονομία

«Προκάτ» δηλώσεις ΦΠΑ από την εφορία για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές φόρων

«Προκάτ» δηλώσεις ΦΠΑ από την εφορία για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ενεργοποιούνται από σήμερα, Δευτέρα οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που διαβιβάζουν τα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες στη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ να διευκολύνουν τους φορολογούμενους και τους λογιστές και να οδηγούν σε γρήγορες επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Όπως ορίζει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από σήμερα 5 Δεκεμβρίου και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).

Στη προσυμπλήρωση των στοιχείων για τις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.). Βέβαια, συνήθως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν προσυμπληρώνονται.

Η προσυμπλήρωση αφορά τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Η αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ φέρνει ταχύτερες επιστροφές του φόρου και ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει «χρυσή λίστα» με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου στην οποία θα ενταχθούν «καθαρές» επιχειρήσεις, δηλαδή όσες έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Όσοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες περιλαμβάνονται στη «χρυσή λίστα» θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και έτσι το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η διαδικασία θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δείχνουν στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 έχουν ικανοποιηθεί το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες. Ειδικότερα ο φορολογικός μηχανισμός, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διεκπεραίωσε 38.905 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 2 δις. ευρώ. Ωστόσο περισσότερα από 1.600 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ έχουν κολλήσει στις εφορίες για πάνω από 90 ημέρες με τις επιχειρήσεις να περιμένουν επιστροφές άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης