Οικονομία

Εφορία: Με tablet στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Εξπρές επιτόπιοι έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις από το Μάρτιο

Εφορία: Με tablet στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με tablet ανά χείρας και με αυτόματη σύνδεση με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων για το οικονομικό προφίλ των φορολογούμενων, οι ελεγκτές θα διενεργούν από το Μάρτιο του 2023 επιτόπιους ελέγχους με εξπρές διαδικασίες σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με στόχο να εντοπίσουν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και μη απόδοσης του ΦΠΑ.

Μέσω των tablets οι διασταυρώσεις θα γίνονται αυτόματα ενώ επιτόπου θα εκδίδεται και θα κοινοποιείται στον ελεγχόμενο σημείωμα με το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Πρόκειται για το «ElenxisLive» τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ που θα «τρέχει» στα laptop των ελεγκτών οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν την οικονομική ταυτότητα του επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Παράλληλα, μέσω του «ElenxisLive» οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.

Ειδικότερα με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα οι ελεγκτές:

- θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners),

- θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

- θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.

- θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου.

Για το 2023 η ΑΑΔΕ έχει δώσει ήδη εντολές για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Την ίδια ώρα μετά τη ψηφιακή εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας οι πολίτες σκανάρουν τις αποδείξεις από το κινητό τους και μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητά τους, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ενεργοποιήσει μια νέα πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν επώνυμα η ανώνυμα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους.

Δείτε επίσης