Οικονομία

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 220 ευρώ - Πότε θα αναστέλλεται το μέτρο

Συνεχίζεται το σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης της 13ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 220 ευρώ - Πότε θα αναστέλλεται το μέτρο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, με το σκληρό πόκερ για το που τελικά θα καθίσει η «μπίλια» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δίνουν και παίρνουν και τώρα η νεότερη πρόταση της τσέχικης προεδρίας κάνει λόγο για πλαφόν χαμηλότερα, αλλά ακόμη πάνω από τα 200 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το προσχέδιο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή των μελλοντικών συναλλαγών θα ξεπερνά τα 220 ευρώ για πέντε συνεχόμενες ημέρες –αντί των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για διάστημα δύο εβδομάδων που είχε προτείνει η Κομισιόν– και ταυτόχρονα η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στο TTF και του μέσου όρου τιμών spot στο LNG θα ξεπερνά τα 35 ευρώ για αντίστοιχο αριθμό ημερών (αντί 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών στην αρχική πρόταση).

«O μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα πρέπει να απενεργοποιείται αυτόματα έπειτα από ένα μήνα εάν το δυναμικό όριο προσφορών είναι κάτω από τα 220 ευρώ για μια συγκεκριμένη περίοδο», αναφέρεται στο προσαρμοσμένο κείμενο της τσεχικής προεδρίας.

Ως προς την αναστολή του μηχανισμού σε περίπτωση αστάθειας των αγορών ή προβλημάτων στον ανεφοδιασμό των κρατών-μελών με φυσικό αέριο, αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να αναστείλει το μέτρο μέσω εκτελεστικής απόφασης ανά πάσα στιγμή κατά την κήρυξη περιφερειακής ή ενωσιακής έκτακτης ανάγκης κατόπιν αιτήματος από ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη.

Εάν εγκριθεί, ο διορθωτικός μηχανισμός για τον έλεγχο της αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Δείτε επίσης