Οικονομία

Φθηνότερες γιορτές με τα δύο νέα «καλάθια» - Από πότε τα γεμίζουμε, τί περιέχουν

«Εορταστικό καλάθι» και «Καλάθι του Άη Βασίλη» τα φετινά Χριστούγεννα κόντρα στο «κύμα» ακρίβειας - 4 προϊόντα στο ένα, ποιά παιχνίδια μπαίνουν στο άλλο

Φθηνότερες γιορτές με τα δύο νέα «καλάθια» - Από πότε τα γεμίζουμε, τί περιέχουν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με την προσθήκη της γαλοπούλας, του μοσχαρίσιου κρέατος, της σοκολάτας και του τσουρεκιού ή εναλλακτικά της βασιλόπιτας, αναβαθμίζεται από τις 14 Δεκεμβρίου το «καλάθι του νοικοκυριού», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Το νέο «καλάθι», το «εορταστικό καλάθι» που δημιουργείται για να αμβλύνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και να επιτρέψει κατά τη διάρκεια των γιορτών το «στρώσιμο» ενός αξιοπρεπούς τραπεζιού, θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου και συνεπώς, από την επομένη (5 Ιανουαρίου) θα αφαιρεθούν τα προαναφερθέντα είδη και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα του γνωστού «καλαθιού του νοικοκυριού».

Ωστόσο, εκτός από το «εορταστικό καλάθι», ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε και τη δημιουργία του «καλαθιού του Άη Βασίλη» το οποίο θα ισχύσει για σχεδόν ένα μήνα και συγκεκριμένα, από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει υπάρξει συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, ώστε υποχρεωτικά, όλα καταστήματα παιχνιδιών με τζίρο άνω του ενός (1) εκατ. ευρώ να φτιάξουν «το καλάθι του Άη Βασίλη», το οποίο θα πρέπει να περιέχει κατ΄ελάχιστον ένα παιχνίδι από τις εξής 10 κατηγορίες:

- Επιτραπέζια / Παζλ

- Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)

- Βρεφικά παιχνίδια

- Φιγούρες δράσης

- Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)

- Οχήματα - Τηλεκατευθυνόμενα

- Ηλεκτρονικά παιχνίδια

- Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)

- Λούτρινα

- Μουσικά παιχνίδια

«Καλάθι Άη Βασίλη»: Ανανέωση κάθε Τετάρτη, πού θα βλέπετε τις τιμές

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών στο «καλάθι του Αη Βασίλη» θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα τεθεί πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους όπως ισχύει και για τα τρόφιμα. Μάλιστα η ημερομηνία αναφοράς θα είναι η 1η Δεκεμβρίου 2021. Δηλαδή, στις κατηγορίες των παιχνιδιών που περιλαμβάνονται, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερο μικτό κέρδος από αυτό που είχαν προ της 1ης Δεκεμβρίου 2021.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, «καλάθι του Άη Βασίλη» μπορούν να έχουν και τα καταστήματα με τζίρο κάτω από 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει σε προαιρετική βάση, καθώς το μέτρο, όπως προαναφέρθηκε, είναι υποχρεωτικό για αυτά, με τζίρο άνω του ενός εκατ. ευρώ.

Το «καλάθι του Άη Βασίλη» ακολουθεί την ίδια λογική με το «καλάθι του νοικοκυριού». Οι τιμές θα ανανεώνονται κάθε Τετάρτη σε ειδικό πεδίο στην πλατφόρμα e- Καταναλωτής, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν στην κάθε αλυσίδα που τους ενδιαφέρει, ποια προϊόντα έχει αυτό το καλάθι και σε ποια τιμή και παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών ανά αλυσίδα και ανά παιχνίδι από εβδομάδα σε εβδομάδα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου που κλείνει η εορταστική περίοδος.

Έμειναν εκτός μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» δεν θα περιλαμβάνει κουραμπιέδες και μελομακάρονα, όπως αναμενόταν. Για την εξαίρεση αυτή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το αν θα συμπεριλάβουμε στο εορταστικό καλάθι και τα παραδοσιακά μελομακάρονα και τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες. Αποφάσισα να μην τα συμπεριλάβω στο καλάθι. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία που παραδοσιακά είναι τα μαγαζιά που από αυτά προμηθευόμαστε κυρίως τα συγκεκριμένα προϊόντα κατά το διάστημα των εορτών. Ούτως ή άλλως, και για το ψωμί και για τα άλλα προϊόντα τα οποία έχουμε συμπεριλάβει στο "καλάθι του νοικοκυριού", ο πραγματικός χώρος του φρέσκου ψωμιού παραμένει πάντα ο φούρνος της γειτονιάς και όχι το σούπερ μάρκετ».

Φθηνότερο κατά 30% το «καλάθι του νοικοκυριού» στον 1,5 μήνα

Σχετικά με το «αποτύπωμα» του «καλαθιού του νοικοκυριού» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι στην έκτη εβδομάδα λειτουργίας του, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι καλές του επιδόσεις. «Τα περισσότερα προϊόντα κράτησαν σταθερές τις τιμές, πάρα πολλά μείωσαν τις τιμές και ελάχιστα έχουν αυξήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι έχουμε πια μέση αξία καλαθιού περίπου 30% κάτω από ότι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του και αν συνυπολογίσετε και το περίπου 10% του πληθωρισμού που μεσολάβησε, περίπου 40% κάτω» υπογράμμισε.

Μάλιστα χαρακτήρισε ως εντυπωσιακό το γεγονός ότι «ενώ την πρώτη εβδομάδα σχεδόν όλες οι αλυσίδες στο σύνολο αξίας του καλαθιού ήταν πάνω από τα 110 ευρώ, τώρα πλέον σχεδόν τα δύο τρίτα των αλυσίδων είναι κάτω από τα 100 ευρώ. Άρα, όσο οι καταναλωτές συνεχίζουν και στηρίζουν αγοράζοντας προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού, τόσο περισσότερο πιέζονται οι αλυσίδες να πηγαίνουν τις τιμές προς τα κάτω».

Δείτε επίσης