Χάνουμε 1,5 ΕΝΦΙΑ από τη μη απόδοση ΦΠΑ
Ο χάρτης με τη «τρύπα» στο ΦΠΑ σε Ελλάδα και ΕΕ - Σημαντική μείωση του ελλείμματος στη χώρα μας καταγράφει έκθεση Κομισιόν - Στα 3,1 δισ. οι απώλειες εσόδων

Δραστικό περιορισμό του ελλείμματος το ΦΠΑ στη χώρα μας το 2020 λόγω του lockdown, των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που περιορίζουν τα περιθώρια φοροδιαφυγής προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν.
Ωστόσο, το κενό στο ΦΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα έσοδα από ενάμιση ΕΝΦΙΑ ενώ σε ποσοστά οι απώλειες ανέρχονται στο 19,7% πράγμα που σημαίνει ότι «χάνονται στο δρόμο» περίπου 2 από τα 10 ευρώ που έπρεπε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία. Συνολικά τα κράτη μέλη της ΕΕ έχασαν περίπου 93 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα την έκθεση, η Ελλάδα ανήκει στην τετράδα των χωρών με την μεγαλύτερη μείωση της διαφοράς μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων και εσόδων που πράγματι εισπράχθηκαν.
Όπως αναφέρεται οι πιο σημαντικές μειώσεις στο χάσμα ΦΠΑ συγκριτικά με το 2019 σημειώθηκαν στην Ουγγαρία κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες, τη Γερμανία κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, την Ολλανδία κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες και την Ελλάδα κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες για την οποία προβλέπεται ταχύτερη μείωση κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2021. Σε ολόκληρη την ΕΕ, η απόλυτη μεταβολή από έτος σε έτος στο χάσμα ΦΠΑ ήταν 2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ συνολικά, το μερίδιο του ελλείμματος ΦΠΑ μειώθηκε σε 20 κράτη μέλη
Αναλυτικότερα με βάση την έκθεση:
-Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο εθνικό χάσμα στον ΦΠΑ με 35,7% των εσόδων και ακολουθούν η Μάλτα με 24,1% και η Ιταλία με 20,8%. Αντίθετα τα μικρότερα κενά παρατηρήθηκαν στη Φινλανδία (1,3%), στην Εσθονία (1,8%) και στη Σουηδία (2%).
-Εκτός από τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Λετονία κατάφεραν να περιορίσουν την απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ σε λιγότερο από το 5% του οφειλόμενου ΦΠΑ.
-Το χάσμα αυξήθηκε από έτος σε έτος μόνο σε έξι κράτη μέλη – Κροατία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ρουμανία, Αυστρία και Βέλγιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (6 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Κύπρο (5 ποσοστιαίες μονάδες).
-Σε ονομαστικούς όρους, τα μεγαλύτερα κενά καταγράφηκαν στην Ιταλία (26,2 δισ. ευρώ), τη Γαλλία (14 δις. ευρώ) και τη Γερμανία (11,1 δισ. ευρώ).