Οικονομία

68.000 θέσεις εργασίας για μακροχρόνια άνεργους, νέους, γυναίκες και ευάλωτες ομάδες

Έξι δράσεις από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, προϋπολογισμού 490 εκατ. ευρώ

68.000 θέσεις εργασίας για μακροχρόνια άνεργους, νέους, γυναίκες και ευάλωτες ομάδες
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Ένα νέο πακέτο επιδοτούμενων προγραμμάτων μπαίνει σε εφαρμογή σε δύο στάδια από το υπουργείο Εργασίας, με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας να προσεγγίζουν τις 68.000.

Ειδικότερα, τρία επιδοτούμενα προγράμματα μόλις «άνοιξαν» από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και τρία ακόμα επιδοτούμενα προγράμματα κάνουν πρεμιέρα τη νέα χρονιά. Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που φτάνουν τα 490 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και σε άτομα που αναζητούν δουλειά σε περιοχές υψηλής ανεργίας.

Ειδικότερα, από το 2023 το πακέτο δράσεων περιλαμβάνει:

  1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας 5.000 ανέργων. Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στην Πράσινη Οικονομία και τις γυναίκες, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθολογικού κόστους για μία περίοδο 15 μηνών, με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 5 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
  2. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων - επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 100% του μισθολογικού κόστους για μία περίοδο 6 μηνών, με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 2 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 92 εκατ. ευρώ.
  3. Πιλοτικά προγράμματα συνδυασμένων δράσεων (συμβουλευτικής, πιστοποιημένης κατάρτισης και απασχόλησης) σε τέσσερις, τουλάχιστον, μεγάλες πόλεις. Ο πρώτος κύκλος αφορά σε 17.750 ανέργους, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

«Το υπουργείο Εργασίας θα συμβάλει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στη δημιουργία 68.000 νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως υπογράμμισε, «oι νέες αυτές δουλειές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας και θα δημιουργήσουν νέες θετικές προοπτικές, ιδιαίτερα για τους νέους, τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και τους μακροχρόνια ανέργους». Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης επιδοτεί την εργασία. Με οδηγό τις επιτυχημένες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που υλοποιήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε σχεδιάσει ένα νέο κύκλο προγραμμάτων» που ξεκινούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ξεκίνησαν

Πρεμιέρα έκαναν την τελευταία εβδομάδα τρία νέα προγράμματα.

Ειδικότερα:

  1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 6 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 13.709 ευρώ ανά θέση εργασίας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις της Πράσινης και Ψηφιακής Οικονομίας. Όσον αφορά στο συνολικό προϋπολογισμό, αυτός ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ.
  2. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών, που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων. Στόχος είναι η προετοιμασία νέων αποφοίτων, τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, για ένταξη στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 68 εκατ. ευρώ.
  3. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα –με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ–έχει στόχο να καλύψει:
  • 3.000 ανέργους που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων κ.ά.). Θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 8 μήνες. Να σημειωθεί πως η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 16.800 ευρώ ανά θέση εργασίας.
  • 7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά κ.ά.). Θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 4 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 8.400 ευρώ ανά θέση εργασίας.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Tα προγράμματα επιδότησης της εργασίας απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία, δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Όσον αφορά το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας δικαιούχοι είναι επιπρόσθετα οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα επιδότησης μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά, είτε α) μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε β) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ελληνικού Δημοσίου gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Η είσοδος στην υπηρεσία είναι εύκολη. Ο χρήστης από την ιστοσελίδα dypa.gov.gr μπαίνει στην πλατφόρμα ΔΥΠΑ e-services και επιλέγει «Είσοδος Χρήστη στο σύστημα». Στη συνέχεια, επιλέγει σύνδεση στο Σύστημα μέσω πιστοποίησης από την ΑΑΔΕ, πατάει «Είσοδος στην ΑΑΔΕ» και συμπληρώνει τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet μέσα από τη διαδρομή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon.

Μετά την είσοδο στο σύστημα, ο χρήστης βλέπει στην αρχική οθόνη τα βασικά στοιχεία της επιχείρησής του και θα πρέπει να επιβεβαιώσει/ενημερώσει τα στοιχεία αυτά στο Μητρώο πριν από την ολοκλήρωση της αίτησής του. Αφού συμπληρωθούν όλα τα πεδία, ο χρήστης από την καρτέλα «Επιλογή νέας Αίτησης που θέλετε να υποβάλετε» επιλέγει από τη λίστα το πεδίο με το πρόγραμμα που θέλει να υποβάλει αίτηση. Στην πλατφόρμα υπάρχει αναλυτικός οδηγός, που καθοδηγεί βήμα-βήμα το χρήστη για την τελική υποβολή της αίτησης. Να σημειωθεί πως μετά την υποβολή της αίτησης η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι ο εργοδότης πληροί τις προϋποθέσεις και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε ο εργοδότης. Ο εργοδότης επιλέγει τον ωφελούμενο και προχωράει στην πρόσληψη. Για τις σχετικές Δημόσιες Προσκλήσεις και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/programmata-apasholisis-hrimatodotoumena-apo-to-tamio-anakampsis.

Δείτε επίσης