Οικονομία

Σε ποιές περιοχές διπλασιάζεται το ποσό για την απόκτηση «Χρυσής Βίζας»

Ανεβαίνει στις 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ, που είναι σήμερα

Σε ποιές περιοχές διπλασιάζεται το ποσό για την απόκτηση «Χρυσής Βίζας»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην αύξηση του ποσού για απόκτηση «χρυσής βίζας» με την αγορά ακινήτου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ότι το ελάχιστο ποσό σε επένδυση ακινήτων για την απόκτηση άδειας διαμονής πενταετούς διάρκειας για πολίτες χωρών εκτός Σένγκεν, θα ανέλθει στις 500.000 ευρώ από 250.000 που είναι σήμερα. Ο διπλασιασμός του ποσού αφορά στο το δήμο Αθηναίων, τα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, δηλαδή στις 250.000 ευρώ θα παραμείνει το όριο για αγορά ακινήτων στα ανατολικά και δυτικά προάστια της Αθήνας καθώς και η υπόλοιπη Ελλάδα. Η αύξηση του ορίου για τις συγκεκριμένες περιοχές, συνιστά μια προσπάθεια για το «πάγωμα» στο πλαίσιο του εφικτού, αθρόων πωλήσεων σε ξένους επενδυτές και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφεται μεγάλη έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση, προκαλώντας κοινωνικό πρόβλημα.

Παράλληλα, με το νέο καθεστώς είναι αρκετά πιθανό να επιτραπεί η εξασφάλιση άδειας και μέσω της αγοράς έως δύο ακινήτων (π.χ. αξίας 250.000 ευρώ έκαστο), αρκεί αυτά να βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο. Σήμερα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής με την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, χωρίς κάποιον περιορισμό.

Για παράδειγμα μπορούν να αποκτηθούν δύο, τρία ή και περισσότερα ακίνητα χαμηλότερης αξίας, αρκεί το άθροισμά τους να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ.

Αναφορικά με τον χρόνο εφαρμογής της αλλαγής στο πρόγραμμα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για παροχή ενός χρονικού περιθωρίου έως τις 30 Απριλίου 2023 για την υπογραφή προσυμφώνων για αγορά ακινήτων, με βάση το σημερινό καθεστώς των 250.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα παρέχεται περιθώριο έως τις 31/12/2023 για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοραπωλησίας, ενώ το ποσοστό της προκαταβολής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% της αξίας αγοράς του ακινήτου.

Ωστόσο, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αγοράς, τότε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορεί να υπογράψει προσύμφωνο για την αγορά κάποιου άλλου ακινήτου, ακόμα και μετά την 30η Απριλίου, αρκεί να ολοκληρώσει την αγοραπωλησία έως το τέλος του 2023.

Δείτε επίσης