Οικονομία

Μήνυμα Λαγκάρντ για συνεχείς και σταθερές αυξήσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ κατέβασε ρυθμούς, ανακοινώνοντας αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, στα «βήματα» της Fed

Μήνυμα Λαγκάρντ για συνεχείς και σταθερές αυξήσεις επιτοκίων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έκοψε ταχύτητα η ΕΚΤ, ανακοινώνοντας αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ακολουθώντας τα βήματα της Fed.

Συγκεκριμένα, η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ αποφάσισε να αναθεωρήσει στο 2,5% το βασικό επιτόκιο, στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 2,75% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης από 2%, 1,5% και 2,25%, αντίστοιχα, προηγουμένως.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν μια μικρότερη αύξηση, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο η αναθεώρηση των επιτοκίων είχε καθοριστεί στις 75 μονάδες βάσης.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε σήμερα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και δεδομένης της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά σε σταθερό ρυθμό, ωσότου η νομισματική πολιτική φτάσει σε αρκούντως περιοριστικό επίπεδο για την έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η ίδια σημείωσε ότι η «σημαντική και σταθερή αύξηση» των επιτοκίων σημαίνει αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για κάποια χρονική περίοδο.

Η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο «πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός». Η ίδια ανέφερε ότι η ΕΚΤ αναμένει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για αρκετό καιρό και θα επιστρέψει στον στόχο μετά το 2025. Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,4% το 2022, στο 6,3% το 2023, στο 3,4% το 2024 και στο 2,3% το 2025.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 3,4% το 2022 και θα επεκταθεί οριακά το 2023 κατά 0,5%. Το 2024 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,9% και το 2025 στο 1,8%.

Η ίδια προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με σημαντικά ρίσκα, με το μεγαλύτερο να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σημαντικό «βαρίδι» για την οικονομία παραμένει και η αύξηση του κόστους στον τομέα των τροφίμων και της ενέργειας, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης