Οικονομία

Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 188 ευρώ «δείχνει» ο Σκρέκας - «Όχι» σε ειδική πλειοψηφία

Ανεβαίνει ο πήχης για συμφωνία στο σημερινό συμβούλιο - «Πλαφόν στα 188 ευρώ θα ήταν καλός συμβιβασμός», δήλωσε ο Σκρέκας - «Θα δώσει σωστό σήμα στις αγορές»

Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 188 ευρώ «δείχνει» ο Σκρέκας - Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου, βάσει του οποίου το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός, δήλωσε σήμερα ο έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στην αγορά», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

«Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός.

Ο Κ.Σκρέκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οπότε οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 ευρώ, για εμάς, θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Ερωτηθείς για την πρόταση του πλαφόν στα 188 ευρώ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε: «Το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στην αγορά».

Πλαφόν: «Όχι» από Ελλάδα και άλλες 3 χώρες για απόφαση με ειδική πλειοψηφία

Στο μεταξύ, κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε χθες το βράδυ, με πρωτοβουλία του κ. Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού και αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 4 κρατών- μελών δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα.

Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Δείτε επίσης