Οικονομία

Τέταρτη ημέρα πτώσης για το φυσικό αέριο - «Βουτιά» κάτω από τα 100 ευρώ

Ποιοί παράγοντες συγκρατούν τις τιμές

Τέταρτη ημέρα πτώσης για το φυσικό αέριο - «Βουτιά» κάτω από τα 100 ευρώ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Βουτιά» καταγράφουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, διολισθαίνοντας κάτω από τα 100 ευρώ, καθώς οι εισαγωγές-ρεκόρ LNG και τα πιο πλήρη από τα κανονικά αποθέματα αμβλύνουν περαιτέρω τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 9%, πέφτοντας κάτω από τα 100 ευρώ για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα μήνα. Αυτή την ώρα, με πτώση 6,5% βρίσκονται στα 98,75 ευρώ. Οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της ηπείρου παραμένουν ήπιες εν μέσω εισροής υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση των τιμών.

«Με το κρύο που τελείωσε – και τις προβλέψεις για ήπιο και θυελλώδη καιρό για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τη συνηθισμένη χαμηλότερη βιομηχανική ζήτηση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων – υπάρχουν πολλοί πτωτικοί παράγοντες στο παιχνίδι», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής της ανάλυσης αερίου στο ICIS στο Λονδίνο.

Οι θερμοκρασίες σε μέρη της Ευρώπης αναμένεται να υποχωρήσουν πιο κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι πιθανότητες για έναν ήπιο Ιανουάριο φαίνεται να αυξάνονται, αναφέρουν σε σημείωμα αναλυτές της εταιρείας εμπορίου αερίου Energi Danmark A/S.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης επόμενου μήνα, σημείο αναφοράς της Ευρώπης, έφτασε τα 96,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 27 Οκτωβρίου.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι περίπου 83% πλήρεις, πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Οι προμήθειες από τη Ρωσία που αποστέλλονται μέσω της Ουκρανίας αναμένονται επίσης να είναι σταθερές την Τετάρτη, με την Gazprom να χρησιμοποιεί εναλλακτικές συνδέσεις για να μεταφέρει τα καύσιμα, μετά από ζημιά σε έναν από τους τοπικούς αγωγούς της αυτή την εβδομάδα από πυρκαγιά.

Δείτε επίσης