Οικονομία

Ποιές υποθέσεις μπαίνουν στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»

Ελέγχονται εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικοί λογαριασμοί - «Απενεργοποίηση» ΑΦΜ για απάτες στο ΦΠΑ

Ποιές υποθέσεις μπαίνουν στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Φακέλους με υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» καθώς και απάτες στο ΦΠΑ ερευνούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας.

Από τις αρχές του έτους η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στην Αρχή για το ξέπλυμα χιλιάδες υποθέσεις με φορολογούμενους που κατηγορούνται για μεγάλη φοροδιαφυγή, προκειμένου να διερευνηθούν και για ξέπλυμα χρήματος ενώ και η Αρχή ζήτησε από την ΑΑΔΕ τους φορολογικούς φακέλους, 370 προσώπων, τα οποία είναι ύποπτα για ξέπλυμα.

Advertisement

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ξέπλυμα, 389 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με τους υπόχρεους να ελέγχονται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Επίσης, στην Αρχή για το ξέπλυμα παραπέμφθηκαν 306 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ ή συνολικά 1,45 δισ. ευρώ.

Ακόμη, παραπέμφθηκαν 539 φορολογούμενοι, με χρέη προς την Εφορία συνολικού ύψους 539 εκατ. ευρώ. Ο καθένας χρωστάει πάνω 50.000 ευρώ και όλοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές

Από την πλευρά της, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στην ΑΑΔΕ αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 370 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ζητεί από τις φορολογικές αρχές στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία που δηλώνουν στην εφορία προκειμένου να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.

Επισημαίνεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αξιοποιεί αναφορές για ύποπτες συναλλαγές από αστυνομικές, φορολογικές, τελωνειακές, δικαστικές και άλλες αρχές από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό και από οποιαδήποτε πηγή. Τα τελευταία πέντε χρόνια υποβλήθηκαν στην Αρχή 37.000 αναφορές από τις ανωτέρω πηγές.

Τα στοιχεία αποστέλλουν:

α) Τα πιστωτικά ιδρύματα και κάθε πιστωτικός φορέας

β) Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

γ) Οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές και οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών – λογιστών που έχουν εγγραφεί στο δημόσιο μητρώο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, καθώς και οι ιδιώτες ελεγκτές.

δ) Οι εξωτερικοί λογιστές – φοροτεχνικοί και τα νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών – φοροτεχνικών υπηρεσιών.

ε) Οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι όταν συμμετέχουν, ενεργώντας εξ ονόματος και για λογαριασμό των πελατών τους, σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή συναλλαγές επί ακινήτων και όταν βοηθούν στον σχεδιασμό ή στη διενέργεια συναλλαγών για τους πελάτες τους.

Την ίδια ώρα στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2022, η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 148 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 152 νέες έρευνες. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται, ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Μετά τους ελέγχους οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στην απενεργοποίηση 128 ΑΦΜ. Σημειώνεται ότι 2021 είχαν απενεργοποιηθεί 139 ΑΦΜ και το 2020 144 ΑΦΜ για απάτες στον ΦΠΑ.

Δείτε επίσης