Οικονομία

Market Pass: Πότε ξεκινά και ποιοί το δικαιούνται - 312 ευρώ για 4μελή οικογένεια

Οχτώ ενδεικτικά παραδείγματα για το Market Pass που θα δίνεται σαν το Fuel Pass

Market Pass: Πότε ξεκινά και ποιοί το δικαιούνται - 312 ευρώ για 4μελή οικογένεια
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Στα σούπερ μάρκετ και δευτερευόντως τα κρεοπωλεία, όπου η μέση απόδειξη αγορών είναι μεγάλη και ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως οι ψηφιακές πληρωμές, αναμένεται να περάσει μεγάλο μέρος του τζίρου από τη νέα επιδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Με νομοθετική ρύθμιση έλαβε υπόσταση το νέο μέτρο ενίσχυσης για κάλυψη 10% επί των δαπανών νοικοκυριών σε καταστήματα τροφίμων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πάνω από 10% είναι ο ρυθμός αύξησης μέσα σε ένα έτος των τιμών σε βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα, υπήρξαν ανατιμήσεις σε: ψωμί και δημητριακά (18,7%), κρέατα (16,7%), γαλακτοκομικά και αυγά (25,3%), έλαια και λίπη (20,4%), λαχανικά (12,6%), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (8,6%), λοιπά τρόφιμα (12,9%), καφές – κακάο – τσάι (11,9%). 

Η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι δυνητικά ωφελούμενοι είναι περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατ. μέλη.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, με το εν λόγω μέτρο, επιδιώκει παράλληλα με την τροφοδότηση τζίρου στο «καλάθι του νοικοκυριού» και άρα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, να «στήσει ανάχωμα» στην ακρίβεια. Το συνολικό κόστος του μέτρου για τους έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί από την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στα διυλιστήρια της χώρας.

Οκτώ ενδεικτικά παραδείγματα

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο παιδί: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα παιδιά: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο παιδί: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα παιδιά: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα παιδιά: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Θα δίνεται σαν fuel pass

Το μοντέλο που θα δοθεί το βοήθημα είναι εκείνο του Fuel Pass. Τα ποσά επιδότησης θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Αναλυτικά:

-Η νέα αυτή επιδότηση είναι σχεδιασμένη να ισχύει και στις λαϊκές αγορές. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές, επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και υπάρχει ταμειακή, αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές», είπε συγκεκριμένα. Βέβαια, λόγω του ότι οι ταμειακές και τα POS δεν είναι και τόσο… «διαδεδομένα» στις λαϊκές, είναι προφανές, λόγω και των ποσών που δαπανώνται εκεί, θα είναι δύσκολο να περάσει μέρος του «τζίρου» από την επιδότηση των 650 εκατ. ευρώ, στα σημεία αυτά.

-Τα ποσά της επιδότησης θα καλύπτουν αγορές από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023).

-Η ενίσχυση θα καλύπτει το 10% των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κ.λπ.).

-Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

-Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Με βάση, δε, την εμπειρία του Fuel Pass και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης το εισόδημα προσμετράται σε καθαρή βάση και όχι μικτή. Μένει να φανεί, όμως, με την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης.

-Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Να σημειωθεί ότι με τις τελευταίες αυξήσεις στις αντικειμενικές πολλά νοικοκυριά έχουν δει ανεβασμένη την αξία της περιουσίας τους, και έτσι συχνά βγαίνουν εκτός περιμέτρου συγκεκριμένων μέτρων στήριξης.

-Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Δείτε επίσης