Οικονομία

Γκεοργκίεβα: Το ένα τρίτο του πλανήτη σε ύφεση το 2023

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2023 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, υποστηρίζει

Γκεοργκίεβα: Το ένα τρίτο του πλανήτη σε ύφεση το 2023
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε πως το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, στήριξε τον ισχυρισμό της στο γεγονός ότι οι κινητήριες μηχανές τους παγκόσμιας ανάπτυξης – ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα – βρίσκονται αντιμέτωπες με εξασθένηση της δραστηριότητας.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή Face the Nation του CBS η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η νέα χρονιά θα είναι «δυσκολότερη από αυτή που αφήνουμε πίσω μας». «Γιατί; Επειδή οι τρεις μεγάλες οικονομίες – οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα – επιβραδύνονται ταυτόχρονα».

Και πρόσθεσε: «Αναμένουμε το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας να είναι σε ύφεση. Ακόμη και χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση, η αίσθηση για εκατομμύρια ανθρώπους θα είναι εκείνη της ύφεσης».

Τον περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια που έχουν υιοθετήσει κεντρικές τράπεζες όπως η Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) για να φρενάρουν αυτές τις πιέσεις των τιμών.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι πιθανό να εμφανίσει ανάπτυξη ίση ή κάτω από την παγκόσμια για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, καθώς τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται μετά την άρση της εξαιρετικά αυστηρής πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι του κορωνοϊού. «Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι στο ίδιο επίπεδο ή κάτω από την παγκόσμια ανάπτυξη», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Μια «έκρηξη» αναμενόμενων λοιμώξεων από την Covid-19 τους επόμενους μήνες στην Κίνα είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την οικονομία της και να επιβραδύνει την περιφερειακή και την παγκόσμια ανάπτυξη, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, η οποία ταξίδεψε στην Κίνα για τις εργασίες του ΔΝΤ στα τέλη του περασμένου μήνα.

«Για τους επόμενους δύο μήνες, θα είναι δύσκολα για την Κίνα, και ο αντίκτυπος στην κινεζική ανάπτυξη θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην περιοχή θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητικός», είπε.

Η Γκεοργκίεβα είπε ακόμη ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αποφύγει την πλήρη συρρίκνωση που είναι πιθανό να πλήξει έως και το ένα τρίτο των οικονομιών του κόσμου.

«Οι ΗΠΑ είναι πιο ανθεκτικές», είπε, και «μπορεί να αποφύγουν την ύφεση. Βλέπουμε την αγορά εργασίας να παραμένει αρκετά ισχυρή». «Αυτό είναι… μια ανάμεικτη ευλογία, γιατί εάν η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή, η Fed μπορεί να χρειαστεί να κρατήσει τα επιτόκια πιο αυστηρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μειώσει τον πληθωρισμό», είπε η Γκεοργκίεβα.

Δείτε επίσης