Οικονομία

Πάνω από 44.000 φοροέλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και «μαύρο χρήμα»

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας το 2023 - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ

Πάνω από 44.000 φοροέλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και «μαύρο χρήμα»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με την συνδρομή των νέων ηλεκτρονικών όπλων ο ελεγκτικός μηχανισμός θα εξαπολύσει κύμα από πάνω από 44.000 φορολογικούς ελέγχους για την αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής από κάθε είδους δραστηριότητα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει ότι θα διενεργηθούν 5.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι, 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου και 900 έρευνες φοροδιαφυγής.

Ψηλά στη λίστα μπαίνουν αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές που ανήκουν στη ζώνη υψηλού κινδύνου για «μαύρο χρήμα» ή φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί, από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας ενώ επιμέρους ποσοστό 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν υποθέσεις του 2017, οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και αφορούν ακίνητα που δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, ζητείται από τις υπηρεσίες, η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

Όσον αφορά τις ειδικές έρευνες για μεγάλης φοροδιαφυγή η ατζέντα περιλαμβάνει: 170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, 100 υποθέσεις αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων, 50 υποθέσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και 580 υποθέσεις φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.

Ένα από τα όπλα στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα είναι το ηλεκτρονικό σύστημα «ElenxisLive» που θα χρησιμοποιούν οι ελεγκτές στους επιτόπιους ελέγχους και μέσω του οποίου θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών που θα ελέγχουν και θα βλέπουν:

- αν έχουν ιστορικό παραβατικότητας.

- αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ.

- αν έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία.

- τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, αφού οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).

- αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

Επίσης με το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο οι ελεγκτές θα εκδίδουν επιτόπου αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Δείτε επίσης