Οικονομία

Φυσικό αέριο: Ανακάμπτουν οι τιμές μετά από ένα μήνα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κέρδισαν έως και 7,9% σήμερα, για να περιορίσουν στη συνέχεια τα κέρδη στο 4,3% ή 72,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο: Ανακάμπτουν οι τιμές μετά από ένα μήνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανοδικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, ύστερα από τέσσερις εβδομάδες πτώσης, καθώς οι traders εστίασαν στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και στα περιθώρια ανάκαμψης της ζήτησης.

Οι τιμές μειώθηκαν περίπου στο μισό τον περασμένο μήνα και η πτώση θα μπορούσε να καταστήσει πιο ελκυστικό για τους πωλητές LNG να προωθήσουν φορτία σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας. Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες για αύξηση της κατανάλωσης λόγω της χαμηλής τιμής, επισημαίνει το Bloomberg.

Ο ζεστός καιρός βοήθησε την Ευρώπη να περάσει την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που οδήγησε τον πληθωρισμό στα ύψη, αλλά ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οι εισαγωγές LNG ήταν κρίσιμες για την αντικατάσταση μέρους της χαμένης ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά η πτώση των τιμών στην Ευρώπη μπορεί να καταστήσει πιο κερδοφόρο για τους πωλητές καυσίμου στις ΗΠΑ να στέλνουν φορτία στην Ασία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Για την ώρα, οι προμήθειες παραμένουν άφθονες. Οι ροές φυσικού αερίου της Νορβηγίας προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, καθώς χώρες όπως η Γερμανία βασίζονται στον σκανδιναβικό προμηθευτή για να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι ρωσικές προμήθειες. Οι χώροι αποθήκευσης είναι επίσης πιο γεμάτοι από το κανονικό για την εποχή.

Δείτε επίσης